V Česku byl potvrzen druhý případ prasečí chřipky

V České republice už se vyskytly dva případy takzvané prasečí chřipky. Testy dnes potvrdily nákazu virem A(H1N1) u ženy, která přicestovala do Česka z Arizony. Dva dny po příletu se u ní objevily první příznaky, které se postupně zhoršovaly. Nyní je v domácím ošetřování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léčení

Léčení | Foto: Fotobanka stock.xchng

Žena byla v pátek s bolestmi svalů a teplotou hospitalizována na klinice infekčních chorob Fakultní nemocnice v Brně. Průběh onemocnění byl lehký a lékaři proto v úterý ženu propustili do domácího ošetřování.

Po pilotovi ČSA se jedná už o druhý případ takzvané prasečí chřipky v Česku. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně ale není důvod k panice:

"V zásadě se jedná o druhý izolovaný případ infekce na území České republiky. Vždy tato infekce byla na naše území importována. To znamená, že jsme zatím nezaznamenali žádný přenos v České republice z osoby na osobu. A když se podíváme na situaci v okolních zemích, tak na tom, že máme druhou osobu, která trpěla tímto onemocněním, není nic překvapujícího. Nicméně u obou osob, které to v Česku měly, byl lehčí průběh a dá se říct, že nyní jsou už jsou naprosto v pořádku."

Kvůli obavám z nákazy prasečí chřipkou vyhledalo lékařskou pomoc v Česku zatím 170 lidí. Ve 160 případech byla infekce vyloučena, ve dvou potvrzena, zbytek na definitivní výsledky čeká.

Přečtěte si také:
Lékaři ukončili pilotovi karanténu, mexickou chřipku nemá
Rusko ohlásilo třetí případ onemocnění prasečí chřipkou
Slovensko potvrdilo první případ prasečí chřipky
Prasečí chřipka dorazila do Česka, nakaženým je muž z Prahy
Američtí vojáci zanesli prasečí chřipku do Kuvajtu
První případ mexické chřipky na Balkáně se objevil v Řecku
Prasečí chřipka se dostala do Číny, přísná opatření nepomohla
Spojené státy mají třetí oběť prasečí chřipky
Polsko má první případ onemocnění prasečí chřipkou

Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme