Zelení by nemuseli podpořit vládu kvůli postoji premiéra k těžbě uhlí na Ústecku

Postoj premiéra Jana Fischera k prolamování těžebních limitů v severních Čechách by mohl v neděli ovlivnit podporu Strany zelených jeho kabinetu. Řekl to dnes předseda nejmenší strany ve sněmovně Martin Bursík. O problému chce ještě zítra v Fischerem mluvit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Bursík

Martin Bursík | Foto: Marián Vojtek

Podle Bursíka se měl totiž Jan Fischer v dopise zaslaném do Litvínova vyjádřit ve prospěch prolamování těžebních limitů: "Premiér se naprosto nepochopitelně vyjadřuje ve prospěch prolomení územně ekologických limitů těžby v podstatě bouráním vesnic a dalšího vyuhlení v Ústeckém kraji."

To je podle Bursíka v rozporu s programovým prohlášením vlády. "Především je to v rozporu s našimi dohodami, které jsme udělali. Totiž, že tak citlivých oblastí, jako jsou právě limity těžby, se vláda nebude dotýkat a nebude o nich rozhodovat," uvedl šéf zelených. S Fischerem bude proto ještě o věci zítra mluvit.

"To znamená, že buď se ta věc vyjasní zítra a pan premiér opraví tento dopis a vyjasní tu záležitost, což je naprosto zásadní pro Stranu zelených, anebo Strana zelených nemůže hlasovat pro tuto vládu. A to si myslím, že je naprosto logické," potvrdil Bursík.

Premiér Jan Fischer v reakci na Brusíkova slova uvedl, že jeho vláda o limitech rozhodovat nebude.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme