Premiér Fischer nechystá prolomení těžebních limitů, zelení vládu podpoří

Premiér Jan Fischer prolomení těžebních limitů uhlí nechystá. Strana zelených mu totiž pohrozila, že by jinak stáhla svou deklarovanou podporu kabinetu. Šéf zelených Martin Bursík si ale dnes ráno s premiérem Janem Fischerem spor o těžební limity vyjasnil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer

Jan Fischer | Foto: Tomáš Adamec

Podle Zelených měl premiér poslat do Litvínova dopis, ve kterém prolomení limitů těžby uhlí podpořil. Na ranní schůzce premiér Jan Fischer ale předsedu zelených Martina Bursíka ujistil, že se vláda tímto tématem zabývat nebude.

"Občané Ústeckého kraje nemusí mít starost. Tady skutečně to byla chyba ze strany premiéra. On podepsal dopis, který mu připravilo ministerstvo průmyslu. Ten byl jednostranný a nereprezentuje názory vlády. Ta nebude do října rozhodovat o územně ekologických limitech, nebude se k tomu vyjadřovat," řekl Radiožurnálu šéf zelených Martin Bursík

Dodal, že se s Janem Fischerem také dohodli na určitých mechanizmech: "Že není možné, aby v tématech, které se týkají energetiky, dopravy, územně ekologických limitů, podklady připravovalo pro pana premiéra pouze ministerstvo průmyslu nebo ministerstvo dopravy, ale že tam svoji roli hraje také ministerstvo životního prostředí."

Místostarosta Horního Jiřetína na Mostecku Vladimír Buřt Radiožurnálu řekl, že limity chrání nejen jejich obec, ale i celou řadu jiných. V severozápadních Čechách jsou podle něj nyní v provozu čtyři velké těžební lokality:

"Ty tři kromě Horního Jiřetína jsou zcela bezproblémové a bude se v nich těžit ještě mnoho desítek let. Někde skutečně až do roku 2060 a podobně. Čili jediná lokalita, kde je určitý problém, je Horní Jiřetín. Přesto i tam - ve Velkolomu Československé armády - jsou zásoby k těžení až do roku 2020 a možná i za tento rok, aniž by byly překročeny limity, aniž by byl zbourán jediný dům."

Také podle ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského budou zásoby uhlí jednou vytěženy. Zároveň však potvrdil, že úřednická vláda se tématem těžebních limitů zabývat nebude: "Ty zásoby, které tam jsou, budou jednou v budoucnu - nedokážu říct, kdy - dostatečně cenné na to, aby byly vytěženy. To je koneckonců napsáno i v tom prohlášení. Určitě se nemluví o tom, že budou prolomeny limity teď. V žádném případě se nemluví o tom, že to udělá tato vláda."

Vládu v neděli podpoří dvě nejsilnější parlamentní strany ODS a ČSSD. Komunisti naopak pro Fischerův kabinet ruku nezvednou, lidovci se rozhodnou až v neděli, poté co Fischer zodpoví jejich otázky ohledně programu vlády.

Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská, Lucie Toraková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme