Učitelé dějepisu se dočkali příručky pro výuku 50. let

7. červen 2009
Zprávy , Zprávy

Do škol míří první ucelená příručka pro výuku dějepisu. Jde o choulostivé období od konce druhé světové války po začátek normalizace, kterému se dosavadní učebnice věnují pouze okrajově. Jeden z autorů nové metodiky - ostravský učitel dějepisu Petr Šimíček - je přesvědčen, že jeho kolegové potřebují znát především souvislosti a konkrétní příběhy.

Partyzánské hnutí, detaily příběhů odsouzených kněží, ale také pozadí jednotlivých perzekucí, dobový tisk a politikou ovlivněná literatura. To nabízí nová metodika nazvaný Přes práh totality. Po něčem takovém volají už dvacet let. "Právě proto teď i ministerstvo školství přichází s metodickým pokynem, který vybízí zřizovatele škol, aby těm moderním dějinám věnovali patřičnou pozornost. Myslím, že je dobře, že se to konečně stalo, i když na poslední chvíli. Je do jisté míry ostudné, že až dvacet let po revoluci je ze strany státu vyvíjen nějaký tlak, aby naše novodobá minulost byla ve školách patřičně reflektována," upozorňuje Šimíček.

Zájem je velký už teď, protože kantoři i sami studenti často netuší, co se přesně za konkrétními letopočty skrývá, dodává za vydavatele Michal Šimek. Myslí si, že to bude chtít z řad učitelů trochu odvahy.

"Určitě vím, že hlad je tady mezi kantory na Ostravsku. Uvidím, jak to bude v jiných částech republiky. Když se ta příručka tiskla, byli tam na brigádě čtyři studenti děčínského gymnázia, kteří mi říkali, že by to potřebovali, protože jsou zkoušeni z té doby, ale nemají k tomu žádné materiály," podotýká Šimek.

Příznivé ohlasy jsou slyšet i z pedagogických škol a také mezi pamětníky, kteří často studenty navštěvují. "Víc než deset let jezdím po školách a doplňuji jim události padesátých let. Je to úplně pomíjené téma a je to škoda," říká Antonín Huvar, jeden z prvních politických vězňů.

Po čase bude jistě zajímavé zjistit, zda se nová kniha pro dějepisáře skutečně dostala až k dětem. Anebo skončila spolu s dalšími někde na polici.

autor: mrk
Spustit audio