Belgičané rozdali v regionálních volbách hlasy podle své národnosti

Belgičané ve volbách rozdělili své sympatie téměř podle národnostního principu. Frankofonní Valoni se přiklánějí k levici a nizozemsky mluvící Vlámové preferují pravicové křesťanské demokraty. Zatím se objevují pouze částečné výsledky voleb do regionálních parlamentů, které se konaly zároveň s volbami evropskými.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby v Belgii

volby v Belgii | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Dvacet dva belgických europoslanců zřejmě posílí obě hlavní frakce v Evropském parlamentu. Tedy Evropskou lidovou stranu - Evropské demokraty a zároveň i Evropské socialisty. Ve volbách do valonského regionálního parlamentu totiž se ziskem skoro třetiny hlasů vede Socialistická strana, následovaná frankofonními Liberály.

Naopak přesvědčivým vítězem ve Vlámsku jsou Křesťanští demokraté premiéra Krise Peeterse a předsedy federální vlády Hermana van Rompuye. Odklon voličské přízně zaznamenali vlámští liberálové někdejšího premiéra Verhofstadta a také nacionalisté z hnutí Vlámský zájem. Pokud se belgičtí voliči zachovali stejně v regionálních i evropských volbách, mohlo by podobně dopadnout i hlasování o europoslancích.

Zisky jednotlivých stran by se ale ani v případě hlasování o europoslancích neměly výrazně lišit.

Mnoho informací, článků a audiozáznamů k volbám do Evropského parlamentu naleznete na našem speciálním webu. Jeho prostřednictvím také budete moci od nedělního večera on-line sledovat zpracování volebních výsledků.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme