Otavská klobása, plátkový sýr, podmáslový chléb nebo černá vodka jsou nejlepšími jihočeskými potravinami letošního roku

8. červen 2009

Na českobudějovickém Výstavišti se o víkendu oceňovaly nejlepší jihočeské potravinářské výrobky třetího ročníku soutěže Chutná hezky jihočesky. V kategorii uzenářské a masné výrobky zvítězila Otavská klobása ze společnosti Zřud Masokombinát Písek, kategorii mlékárenských výrobků vyhrál plátkový sýr Primátor z Madety a v pekárenských dominoval podmáslový chléb ze společnosti ZAVT Pekárna Mladá Vožice.

V alkoholických nápojích se komisi nejvíce zamlouvala Black vodka od firmy Fruko Schulz Jindřichův Hradec a první místo v kategorii ostatních potravin obsadila stoprocentní Lhenická jablečná šťáva odstředěná.

Komisaři letos vybírali ze 105 výrobků od 32 výrobců z jižních Čech.

Všechny oceněné výrobky se objeví na pultech prodejen Jednoty spotřebního družstva České Budějovice, jediného subjektu, který se rozhodl podporovat jihočeské výrobky. Proč, na to jsme se zeptali ředitele Jednoty Jaroslava Froulíka: "Jsme regionální firma a chceme oslovit zákazníka něčím výjimečným, než s čím se pravidelně setkává při nákupu v obchodech. Během roční spolupráce na projektu Chutná hezky jihočesky se to podařilo a zákazník reaguje pozitivně. Chceme se na trhu vyprofilovat a nabízet zákazníkovi něco odlišného."

V rámci Slavností piva v Českých Budějovicích se vyhlašovalo také ocenění v soutěži Pivo ČR 2009, které si odvezly moravské pivovary. Nejlepším prémiovým ležákem určila porota dvanáctistupňové pivo z hanušovického Pivovaru Holba, mezi desítkami pak se značkou Tas uspěl Pivovar Černá Hora. O titul letos ve 13 kategoriích usilovalo 40 pivovarů z Česka i Slovenska s více než 180 pivy.

Mezi nealkoholickými pivy zvítězil Bernard Free, cenu za nejlepší pivo se sníženým obsahem cukru připadlo Pivovaru Rohozec za Rohozec Skalák Czech. Třináctku Pašerák z železnorudského Pivovaru Belveder ocenila porota jako nejlepší světlé pivo z minipivovarů.

autoři: Martin Hlaváček , Petra Matoušková
Spustit audio