Utíkáme před českým rasismem, říkají čeští Romové v Kanadě

Nejsme tady kvůli sociálním výhodám, ale kvůli českému rasismu, řekli čeští Romové, kteří odešli do Kanady. Jejich emigrace ale dělá starosti radnici v kanadském Hamiltonu nedaleko Toronta. Město přečerpalo rozpočet na sociální účely a žádalo o pomoc provinční vládu. Za českými Romy se do Hamiltonu vypravil zpravodaj Českého rozhlasu v Severní Americe Vít Pohanka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové

Romové | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Před dvěma činžáky v centru Hamiltonu to žije. Na malém hřišti pobíhá romská drobotina a čeština převažuje. Hlídající maminky se před mikrofonem trochu ostýchají:"Tam je moje máma, ona vám to poví, ona je tady dlouho, nebo tady ta paní, odpoví vám na každou otázku...."

" Tady se mají Romové opravdu dobře, mají tady klid, je tady sociální jistota," pochvaluje si Romka seniorka. Jméno říct nechce, jen to, že je z Olomouce a v Hamiltonu žije už dvanáct let:

"Ani jsem tady nepracovala a důchod dostávám, bydlím ve státním bytě, kde platím 142 dolarů. Kde bych v Česku na to vzala tolik peněz, řekněte."

Mladší romská emigrantka ale přispěchá s vysvětlením:"Tady nejde o tu sociálku, my tady děláme, normálně chodíme do práce." A starší paní dodává: "Tady nejde o tu sociální jistotu, tady jde o to, že opravdu je tam ten rasismus, člověk nikam nemůže jít. Vždyť je to ostuda v naší zemi."

O českém rasismu a různých zážitcích s jeho projevy jsem slyšel od každého Roma se kterým jsem v Hamiltonu mluvil. Za všechny Martin Polák. V roce 2002 ho zbili v Praze na Palmovce:

"Ten největší z nich mě skopl na zem, klekl si na mě a začal do mě mlátit pěstí, chytil mi hlavu a mlátil mi s ní o chodník. A ještě na měl řval - mám zavolat ty ostatní?"

Čtyři odsouzení mladíci, zjevní sympatizanti neonacistů, pak měli rodině zaplatit odškodnění. Udělali to ale jen dva z nich a celá rodina Polákových pak čelila vyhrůžkám.

To přimělo maminku Annu Polákovou, jinak šéfredaktorku romského vysílání Českého rozhlasu, k ráznému kroku - s celou rodinou odletěla do Kanady a požádala o azyl.

"Riskovat další napadení a další soud, to už je prostě naivní, to už by bylo ode mě naivní. Nemluvě o tom, že když člověk vidí, jaká je tam situace, tak doopravdy musí zvážit, zda bude pracovat, zůstane tam a pojede dál tak, jak jel. Ale s tím, že bude riskovat život jednoho ze svých dětí nebo někoho z rodiny. Prostě to tak je. Připomenu, že za 20 let zemřelo víc jak 30 Romů," vysvětluje paní Poláková.

Její syn Martin se do Česka v žádném případě vracet nehodlá: "V České republice jsem se bál navázat kontakt, promluvit na lidi. Protože oni poznali to, že jste Rom a už vás neměli rádi, už jste pro ně byl špinavý. Už jste byl někdo, kdo krade, kdo není vzdělaný, kdo lže, kdo je podvodník a tak dále. Tyto nálepky jsme my všichni měli."

Jenže žádosti českých Romů o azyl v Kanadě, kterých je jen za poslední měsíce několik set, mají pochopitelně určité následky. Kanadská vláda zvažuje znovuzavedení vízové povinnosti.

Je to také zátěž pro sociální služby města Hamiltonu, říká Bob Bratina, radní za centrum města, ve kterém velká část romských emigrantů bydlí:

"V městském rozpočtu scházelo na tyto účely 16 milionů kanadských dolarů, kterými musela vypomoci vláda provincie Ontario. Hamiltoňané navíc začínají klást otázky: Proč například musí místní obyvatel, který přišel o domov, čekat na sociální bydlení a být zapsaný na zvláštní seznam, když jiní - konkrétně přistěhovalci - dostanou ubytování okamžitě?"

Bob Bratina mluví o tom, že se od imigrantů odvíjí cosi jako vzkvétající průmyslové odvětví:"Specializované agentury získávají od státu peníze, aby se o přistěhovalce staraly. A tak se zaměstnávají lidé, nakupují budovy a podobně. Problém ale nastává ve chvíli, kdy se příliš mnoho imigrantů soustřeďuje na jedno místo. A to je případ Hamiltonu."

Proč ale míří Romové vůbec do vzdálené Kanady? Jako občané České republiky, tedy členské země Evropské unie, mají právo pobývat a pracovat bez omezení ve většině ostatních členských zemí. Od Finska po Portugalsko, Od Británie po Řecko.

Nemohou tam sice žádat o azyl a dostat sociální dávky, tedy aspoň ne tak snadno a rychle jako v Kanadě. Ale před českým rasismem by se snad mohli cítit bezpeční třeba v tolerantní Skandinávii nebo multikulturním Londýně? Nikoli, říká Anna Poláková:

"My jsme to samozřejmě zvažovali. Ale podle mého názoru se ta situace táhne přes celou Evropu. Ten nárůst neonacismu, ten jde celou Evropou. Takže volili jsme - odjet co nejdál."

Jedno je zjevné - emigrace Romů a jejich zkušenosti z českými rasisty kazí dobré jméno České republiky ve světě. A to je v konečném důsledku mnohem vážnější, než jestli Kanada zavede nebo nezavede víza.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme