Evropské banky čeká přísnější regulace

Regulace evropských bank bude přísnější. Počítají s tím opatření, která předběžně schválili ministři financí zemí Evropské unie. Opatření se týká mimo jiné bank vlastněných zahraničním kapitálem. To je případ všech českých bankovních domů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajky zemí EU

vlajky zemí EU | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Na banky působící ve více zemích teď dohlíží řada národních regulátorů. Evropská komise chce tento dozor sjednotit. V případě krize a neshod mezi jednotlivými národními dohledy by závazné rozhodnutí vydal evropský dohledový orgán.

Některé země s tím původně nesouhlasily. Skeptické hlasy zaznívaly hlavně z Londýna. Náměstek slovenského ministra financí Peter Kažimír ale oznámil, že tyto výhrady se podařilo uspokojit. "Nakonec jsme souhlasili se závaznou mediací, ale s tou výjimkou, že tato mediace znemožní zavazovat k takovým okolnostem a rozhodnutím, které by měly vážné fiskální dopady pro dané země", řekl Kažimír. Evropský dohled tak nebude moci bance nařídit například zvýšení její kapitálové rezervy.

Český ministr financí Eduard Janota soudí, že zpřísnění dohledu je potřebné. "Ta situace v období krize ukázala, že je třeba zkoordinovat přístupy centrál národních regulátorů, že je třeba přijmout určitá opatření", řekl Janota.

Návrhy pro Evropskou komisi připravila skupina bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Jacquese de Larosiera. Dnešní dohodu musejí ještě v polovině června schválit špičky členských států EU. Zdá se ale, že základní krok pro nový evropský dohled byl právě učiněn.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme