10. 6.

10. červen 2009

The Idan Raichel Project: Within My Walls

Skladatel, producent a zpěvák Idan Raichel se před třemi lety představil světovému publiku albem, které natočil s několika desítkami hostí z přistěhovaleckých komunit z Etiopie. I když židovští přistěhovalci z této africké země patří v Izraeli k nechudším vrstvám, jejich hudební přínos je velmi zajímavý. Album získalo v Izraeli trojnásobnou platinovou desku a skupina s názvem The Idan Raichel Project vystoupila během světového turné i na festivalu Colours of Ostrava. Přizvaní hosté hrají neméně významnou roli i na Raichelově novém albu, Within my Walls, Uvnitř mých zdí, s tím rozdílem, že tentokrát pocházejí z daleko širšího spektra kultur. Raichel čerpal inspiraci pro album na svém turné, v písních slyšíme tak rozdílné jazyky, jako je marocká arabština, hebrejština, španělština, svahilština i kapverdská kreolština. Přesto album nepůsobí roztříštěně, jednotící rámec mu dodává hutný zvuk orchestrálních aranžmá. Album vyšlo koncem loňského roku v Izraeli, letos bylo vedeno na mezinárodní trh a na příští měsíce je plánováno světové turné s koncerty v Evropě, Spojených státech i Latinské Americe.

Mai Nahar (River Waters)

Chalomot Shel Acherim (Other People's Dreams)

K nejatraktivnějším nahrávkám alba Within my Walls patří ty, na nichž zpívá Marta Gomez, která je původem z Kolumbie, ale ovládá širokou paletu latinskoamerických stylů. Mezi stovkami latinskoamerických zpěvaček ji ale snadno identifikujete, zpívá bez afektu, její projev je velmi osobní a bezprostřední. K albu přispěla dvěma nahrávkami, Cada Día, každý den, a Todas Las Palabras, Všechna ta slova.

Todas Las Palabras (All The Words)

Cada Día (Every Day)

Rov Ha'Sha'ot (Most Of The Hours)

Druhým významným hostem alba Within my Walls je Mayra Andrade, zpěvačka původem z Kapverdských ostrovů. V tamní hudbě se prolínají vlivy z Afriky a Portugalska, ve světě kapverdské styly zpopularizovala před 20 lety zpěvačka Cesaria Evroa, a Mayra Andrade patří v nastupující generací kapverdských umělců k těm nejslibnějším talentům.

Ôdjus Fitxadu (With My Eyes Shut)

Shev (Stay)

Nin'al Be'Mabato (Locked In His Gaze

Spustit audio