Evropská komise pochválila Lotyšsko za drastické škrty v rozpočtu

Evropská komise ocenila rázná opatření Lotyšska k zajištění stability jeho ekonomiky a měny. Lotyšská vláda se snaží zachránit hospodářství země před krachem drastickými škrty ve státním rozpočtu. Opatření, která právě schválila, mají ušetřit v přepočtu 750 milionů eur. Úsporami podmiňují mezinárodní organizace další půjčky Lotyšsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Přicházíme s větším snížením výdajů ve veřejném sektoru. Jde o extrémně složitá opatření," řekl po jednání v Evropské komisi lotyšský premiér Valdis Dombrovskis.

Jeho kabinet schválil například další škrty v platech státních zaměstnanců. Předchozí vláda je snížila o 15 procent, ta Dombrovskisova o další pětinu.

Eurokomisař pro měnové a finanční záležitosti Joaquín Almunia přijatá opatření uznává jako nutná. "Není jiná možnost. Jiné alternativy by byly ještě bolestnější pro občany Lotyšska a horší pro jeho ekonomiku i pro evropské hospodářství," uvedl Almunia.

Připomněl Rize, že podobná opatření je ale potřeba udělat i příští rok. Země, která se stala jednou z prvních obětí světové finanční krize, by chtěla v roce 2013 přejít na společnou měnu euro.

Přečtěte si také:
Sněmovna schválila dluhopisy za 200 milionů eur na pomoc Lotyšsku
Lotyšsko a Litva se bouří, důvodem ekonomické potíže

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme