11. 6.

11. červen 2009

KTU: Quiver

Není tak časté, aby kultura národa byla spjata s jedním konkrétním nástrojem, a klíčová role akordeonu ve finské hudbě je tedy skutečně něčím mimořádným. Akordeon má vedoucí postavení v mnoha typicky finských žánrech - a to včetně ve Finsku domestikovaného tanga, které se od původního stylu z Argentiny a Uruguaye odlišuje právě akordeonem. Akordeon má také významnou roli v moderní podobě tradiční finské hudby, kterou reprezentuje u nás dobře známá skupina Värttinä. Dnes vám představíme finského akordeonistu Kimmo Pohjonena. Ten patří do kategorie instrumentálních mágů, jejichž projev má široké rozpětí, od éterických zvukových ploch až po exploze sršící fyzickou energií.

Kataklasm

Nano

Pohjonen je autorem několika souběžných projektů: před lety vystoupil například v pražském divadle Archa ve scénicky pojatém představení, jehož důležitou součástí byla originální světelná show. V současné době svoji aktivitu soustřeďuje na trio KTU, v němž hraje Trey Gunn na kytaru a Pat Mastelotto ze skupiny King Crimson na elektronické rytmické nástroje. Počátkem letošního roku vyšlo druhé album skupiny, Quiver, třepotání, jehož obal zdrobí fotografie vážky či spřízněného hmyzu se široce rozpřáhlými křídly. Letos v červenci se skupina chytá do Česka, vstoupí na festivalu Colours of Ostrava.

Aorta Wasabi Fields Jacaranda Styl trojice KTU stojí především na působivých aranžmá, která nezapřou inspiraci art-rockovou érou, v sestavě reprezentovanou Patem Mastelottem ze skupiny King Crimson. V melodiích slyšíme ale často citace odjinud, v titulní skladbě Quiver to je například typický motiv ze skotského tradičního tance.

Quiver

Miasmaa

Purga

Spustit audio