Bruselský palác Bozar rozezní 1. symfonie Bohuslava Martinů

Bude to největší koncert české vážné hudby v době našeho předsednictví Radě Evropské unie v Bruselu. V Paláci krásných umění Bozar zazní díla Bohuslava Martinů a Antonína Dvořáka. Dirigovat bude Zdeněk Mácal. Český rozhlas bude u toho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Mácal

Zdeněk Mácal | Foto: Česká filharmonie

První symfonie Bohuslava Martinů a Dvořákův koncert pro violoncello a orchestr C moll. Tyto skladby má na programu galavečer v prestižním paláci Bozar postaveném ve Stylu Art Deco. Být v bruselském Bozaru, je něco jako hrát v londýnské Royal Albert Hall. Na koncertu na závěr českého předsedání Radě Evropské unie se počítá asi s 15 sty diváky. Českou filharmonii bude řídit světoznámý dirigent Zdeněk Mácal.

"Na dnešní koncert se velice těším, protože Martinů symfonii jsem dirigoval více než sedmdesátkrát. Tento rok je významné výročí Bohuslava Martinů," připomněl Mácal a zároveň zavzpomínal, že toto dílo bylo jeho první s Českou filharmonií v Praze , když byl ještě mladým dirigentem a stejně tak to byl jeho debut v USA v Chicagu. Pro Zdeňka Mácala má tak 1. symfonie Bohuslava Martinů zvláštní, až osudový význam.

Na koncert České filharmonie se do Bozaru chystají milovníci díla Martinů a Dvořáka a také někdejší ředitel hudebního tělesa a dnešní ministr kultury Václav Riedelbauch. Přijít by měli i někteří členové Evropské komise. Dá se předpokládat, že koncert začne stejně dobře jako české předsednictví Unii. Na rozdíl od něj má ale také více než velkou šanci, že na konci sklidí potlesk ve stoje.

Přečtěte si také:
Ztracený a nalezený Martinů

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme