Francie a Německo podporují kandidaturu Barrosa do čela EK

Kandidaturu současného šéfa Evropské komise José Barrosa podpořily Německo a Francie. V Paříži se na tom shodli německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Oba politici jsou také připraveni převzít zodpovědnost za další vývoj Evropy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy, Angela Merkelová

Nicolas Sarkozy, Angela Merkelová | Zdroj: ČTK

Sarkozy a Merkelová se sešli v Paříži, aby vyjádřili jednoznačnou podporu Barrosovi za podmínky, že se bude zasazovat o politickou Evropu a bude pokračovat v přípravách lepší finanční regulace.

Merkelová věří, že volba Barrosa bude už příští měsíc a že s tím vysloví souhlas také Evropský parlament. S tím ale nesouhlasí socialistická frakce v EP. Její šéf Martin Schulz dokonce varoval členské státy EU, že uspěchané rozhodnutí by mohlo vést k odmítnutí Barrosa socialistickými poslanci v parlamentu.

Sarkozy po jednání také potvrdil, že je připravený jet do Irska a podpořit tam Lisabonskou smlouvu před podzimním referendem. V případě, že by opakovaný plebiscit nedopadl pozitivně, hodlá s kancléřkou Merkelovou přijmout zodpovědnost za další evropský vývoj. Jak si to konkrétně představuje ale nevysvětlil.

Přečtete si také:
Česko navrhuje za předsedu Evropské komise znovu Josého Barrosa
José Barroso bude znovu kandidovat na post předsedy Evropské komise

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme