Přízrační brouci inspirují výrobce papíru

12. červen 2009

Lehký a přitom velmi kvalitní bílý papír je cíl, ke kterému by výrobce papíru mohli dovést strašidelně vypadající bílí brouci.

Ve východoasijských pralesích lezou brouci rodu Cyphochilus, kteří díky svým zářivě bílým krovkám vypadají jako ze světa duchů. Entomologové věří, že bílá barva je formou kamufláže, při které se brouk snaží podobat bílým povlakům plísní. Inženýři zase dlouho zkoumali, co krovkám dodává jejich bělost. Nakonec zjistili, že zářivě bílá barva je výsledkem trojrozměrné struktury krovek, které tvoří dlouhé šupiny 10x tenčí než lidský vlas. Jejich uspořádaní je zcela náhodné a díky tomu efektivně odráží světlo všech vlnových délek. Článek v časopise Applied Optics popisuje možnost, jak strukturu krovek brouků napodobit a využít při výrobě bílého papíru.

V současnosti se povrch kvalitního bílého papíru pokrývá vrstvou částic z uhličitanu vápenatého či kaolinu. Tím výrobci dosáhnou zářivé bělosti, ale současně zvyšují tloušťku každého archu. Broukům přitom na stejný stupeň bílé stačí asi o polovinu tenčí vrstva. Autoři studie z britské Exeterské univerzity tvrdí, že pečlivým výběrem a zpracováním částic pro výrobu papíru je možné náhodnou strukturu krovek brouků napodobit. Výsledkem by potom byl vysoce kvalitní a výrazně lehčí bílý papír, který by snížil náklady na dopravu a méně zatěžoval životního prostředí.

Brouci rodu Cyphochilus
autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.