Gates: USA dají Česku vědět o svých záměrech s radarem do konce roku

Do konce roku bychom se měli od Američanů dozvědět, jak dál s protiraketovým systémem - jestli se bude počítat se stavbou radaru u nás, nebo ne. Na schůzce během setkání ministrů obrany členských zemí NATO v Bruselu to ministru Martinu Bartákovi řekl šéf Pentagonu Robert Gates. Americká administrativa teď vyhodnocuje účelnost, nákladnost a technickou proveditelnost evropské části protiraketového deštníku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protiraketový radar

protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

Český ministr ujistil svého amerického kolegu, že kabinet premiéra Jana Fischera nebude v otázce radaru podnikat žádné další kroky a rozhodování nechá na vládě vzešlé z předčasných voleb v říjnu.

Američané by měli mít výsledky analýz potřebnosti a finanční náročnosti protiraketového deštníku na konci roku. Až nás s nimi seznámí, budou na jejich základě případně pokračovat další jednání.

"Myslím, že oni neřeknou ano/ne radaru. Oni řeknou, jak dál v protirakeotvé obraně. Jaká bude role partnerů, jaká bude role Aliance a případně i Ruské federace," uvedl ministr Barták. Připomněl slova amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze, která nesvědčila o americkém úmyslu program budování protiraketové obrany zcela zastavit.

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ve 20 minutách Radiožurnálu uvedl, že pokud se americkému prezidentovi Baracku Obamovi podaří s Íránci dohodnout, že nebudou vyvíjet jaderné zbraně, pak se podle radar v Česku stavět nemusí.

Podle Schwarzenberga je teď projekt radaru stále ve fázi vyjednávání. "Já bych řekl, že teď dva tři roky bude to jednání asi vyžadovat. Pak neodhadnu, jaký bude vývoj v Iránu a okolí. To vám nemohu říct. Na to nejsem prorok," řekl exministr ve 20 minutách Radiožurnálu. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

K tématu si přečtěte také:
Fischer: O radaru na českém území rozhodne až nový kabinet
Diplomaté: Škrty v americkém rozpočtu neohrožují výstavbu radaru v Česku
Vláda stáhla radarové smlouvy z jednání sněmovny, hrozilo jim zamítnutí
J. Šedivý: Severoatlantické alianci záleží na vybudování radarové základny v Česku
Česká ambasáda nemá informace, že by USA vyměnily radar za odzbrojení
Američané podle senátora Dienstbiera odstoupí od stavby radaru v Česku
Schwarzenberg: Nová americká vláda od myšlenky protiraketového deštníku neupustí
Senátoři schválili smlouvy o radarové základně na našem území
A. Vondra: Nová americká vláda nezmění dramaticky plán radaru v Česku

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme