Podle ombudsmana v Česku chybí sociální byty

V Česku dlouhodobě schází síť sociálního bydlení určená pro lidi, kteří se ocitnou na finančním dně. Upozorňuje na to ombudsman Otakar Motejl. Obce by proto měly zpomalit nebo zcela zastavit privatizaci svých bytů. Budou je totiž potřebovat pro zajištění sociálního bydlení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otakar Motejl

Otakar Motejl | Foto: kancelář ombudsmana

Podle Kanceláře veřejného ochránce práv se u nás tento problém dlouhodobě neřeší a může hlavně v době ekonomické krize a postupující deregulace nájemného eskalovat. Obce navíc efektivně nevyužívají ani takzvané startovací byty vybudované z dotací Ministerstva pro místní rozvoj. Často se obávají, aby jejich nájemníci nezůstali i poté, co důvody pro poskytnutí zvýhodněného bydlení pominuly.

Podle právničky z kanceláře ombudsmana Kateřiny Valachové k tomu už ale není důvod: "Občanský zákoník v současné době umožňuje, lépe než v minulosti, ukončit nájemní vztah, když se nájemníkova sociální situace zlepší nebo po uplynutím dvou let. Pokud by nájemník dále v bytě setrvával, tak je dán důvod pro jeho vystěhování."

Přečtěte si také:
Evropský ombudsman odmítá většinu českých stížností, nespadají do jeho kompetence
Na ombudsmana se loni obrátil rekordní počet lidí
Otakar Motejl

Ivan Holas, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme