V Číně skončil první sraz homosexuálů, strach z perzekuce trvá

V Číně skončil první sraz homosexuálů. Festival Gay Pride Week v Šanghaji čínské úřady vůbec poprvé v historii nezakázaly, přesto se všechny akce kvůli obavám z perzekuce konaly v soukromí. V nejlidnatější zemi světa je v současnosti podle vládních údajů na 30 milionů gayů a lesbiček, většina z nich se ale ke své orientaci stále bojí přiznat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

festival homosexuálů v Šanghaji

festival homosexuálů v Šanghaji | Foto: AFP

Týdenní festival v Šanghaji potvrdil přetrvávající netoleranci ze strany oficiálních míst. Úřady ho sice nezakázaly, přesto policie nepovolila například promítání filmu s lesbickou tématikou a zasahovala i při dalších akcích.

Organizátoři vůbec prvního srazu homosexuálů, který se v Číně konal, se kvůli obavám z perzekuce rozhodli uspořádat všechny akce v soukromých podnicích. Vrcholem byl nakonec sobotní program, kdy byly fiktivně oddány i čtyři homosexuální páry, dva čínské a dva zahraniční. Svatba osob stejného pohlaví totiž v Číně není povolena.

Homosexualita byla v nejlidnatější zemi světa dekriminalizována až v roce 1997, do roku 2001 pak byla považována za duševní poruchu. Čínští gayové a lesbičky chtěli svůj první sraz uspořádat už v roce 2005 v metropoli Pekingu, policisté ho ale rozehnali a v následujícím roce zablokovali i webové stránky s homosexuální tematikou.

Přečtěte si také:
Homosexuálové v Kalifornii se bojí voleb a hromadně uzavírají sňatky
Historicky první průvod homosexuálů v Česku se neobešel bez konfliktů
Konzervativci bojují proti homosexuálnínm sňatkům v Kalifornii
Ministr chce z polských škol vymýtit homosexuální propagandu
Polská policie zabránila střetu mezi homosexuály a jejich odpůrci
Švédská církev jako první na světě schválila sňatky homosexuálů

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme