Jurásková podepsala fúzi, lidovci žádají vyhazov

12. červen 2009

Danu Juráskovou potkala stejná zkušenost, jako většinu jejích předchůdců a předchůdkyň. Lidová strana totiž vyzvala jejího šéfa, premiéra Jana Fischera, ať ministryni zdravotnictví odvolá, protože podepsala dokument o fúzi Hutnické zdravotní pojišťovny se Zdravotní pojišťovnou Agel.

Nutno poznamenat, že se ministryně nemůže divit a také se asi nediví. Nepochybně musela s podrážděnou reakcí lidovců v čele s poslancem Ludvíkem Hovorkou počítat. Teď ještě může očekávat hromobití ze strany sociální demokracie.

Důsledků se přesto v nejbližších měsících bát nemusí. Na ministerské místo ji nominovala ODS a bez svolení jejích špiček ji premiér Fischer nemůže odvolat, i kdyby snad chtěl.

Nezúčastněný pozorovatel se ovšem musí na rozdíl od ministryně Juráskové divit. Co se vlastně změnilo tím, že se bezvýznamná a neúspěšná pojišťovna Agel, která existuje něco přes rok, nechala pohltit větší a zkušenější sestrou, tedy Hutnickou zdravotní pojišťovnou? Agel sice měl peníze na léčení svých šedesáti tisíc pacientů, nedokázal však financovat svůj provoz a tak je jen rozumné, že se připojil k někomu silnějšímu.

Samozřejmě jde při samotném procesu sloučení odhalit značně sporné kroky. Například dluh Agelu, který dosáhl sta milionů korun, uhradí ze svého provozního fondu Hutnická zdravotnická pojišťovna. Jejím pojištěncům by mohlo vadit, že každý z nich uhradí zakladateli Agelu Tomáši Chrenkovi 330 korun za nepromyšlenou investici. Ale pojištěnci si nestěžují.

Ve skutečnosti je spojení dvou pojišťoven jedním z kroků, který vede k tomu, čemu se ve zdravotnictví říká vertikální monopol. Krok je důležitý z toho důvodu, že se už nedá vrátit, anebo jen s velkými obtížemi a na náklady státu.

Vertikální monopol je strašákem všech zdravotnických expertů a reformátorů. Vznikne tak, že jedna společnost ovládne značnou část trhu se zdravotním pojištěním a také se zdravotními službami v jednom regionu. Na severní Moravě se dnes spojila Hutnická pojišťovna s Agelem a mají tam víc než třetinu pojištěnců. Chrenkův Agel sice neuspěl na trhu se zdravotním pojištěním, patří mu však na severní Moravě patnáct nemocnic. To ještě není vertikální monopol, ale už k němu není daleko. Od této chvíle může Hutnická zdravotní pojišťovna spojená s Agelem platit zdravotnická zařízení z Agelu v lepších sazbách za výkon. Případně může některé výkony nasmlouvat právě jen v agelovských nemocnicích. Tak vznikne jednoznačná konkurenční výhoda, která může v důsledku vést ke vzniku pevného vertikálního monopolu. S tím už nepůjde vůbec nic dělat, protože Agel a Hutnická na zdravotní trh severní Moravy žádnou konkurenci nepustí.

Logicky se dá zeptat, proč by měla jít Hutnická zdravotní pojišťovna Agelu tak na ruku. Jde přece o veřejnoprávní instituci a z celé operace by neměla žádný zisk.

Zisk však může mít zakladatel Agelu Chrenek. Patří mu nemocnice, které mohou na platbách z Hutnické pojišťovny vydělávat velké sumy. A dnes má dostatek nástrojů, aby Hutnickou k vyšším platbám přiměl. Už koncem minulého roku získal většinu hlasů ve správní radě Hutnické pojišťovny. Jeho Třinecké železárny totiž patří také k jejím zakladatelům. Přes odpor zástupců státu ve správní radě mohl jen obtížně odvolat ředitele Hutnické. Po sloučení pojišťoven mu však nic nebrání vyměnit její management podle potřeby.

S požehnáním ministryně Juráskové se Chrenek může vydat na cestu k vertikálnímu monopolu a to je největší převrat v českém zdravotnictví od roku 1989. Právě v dobách komunismu existoval v celé zemi jediný vertikální monopol, který zároveň zdravotní péči financoval a nabízel. Tehdy patřil státu a teď je severní Morava na cestě k soukromému. Těžko se může najít odborník, který by si přál jít po takové cestě, pokud by z toho ovšem neměl nějaký hmotný prospěch. Nelze vyloučit, že soukromý monopol bude fungovat lépe než státní. Jeho majitel ovšem nebude mít velkou motivaci poskytovat zdravotní služby za nižší cenu ani ve vyšší kvalitě. Čím bude silnější, tím bude jeho motivace menší. Postup Juráskové, která ovšem jen pokračuje v postupu svých dvou předchůdců Tomáše Julínka a Daniely Filipiové, je riskantní ještě z jiného důvodu. Jedna cesta, jak zastavit tažení za vertikálním monopolem totiž existuje a není pochyb, že ji bude sociálnědemokratický zdravotnický lídr David Rath ochoten použít. Může Hutnickou zdravotní pojišťovnu zestátnit stejně, jako svého času zestátnil VZP. Případně zestátní i Českou národní zdravotní pojišťovnu, pokud se bude chtít k Chrenkovu projektu skutečně připojit, jak už odsouhlasila její správní rada.

Ať už zvítězí soukromník Chrenek, nebo politik Rath, v obou případech dojde k omezení svobodného přístupu občanů ke zdravotním službách. V prvním případě ho omezí silný podnikatel, ve druhém případě stát, který vyřídí další konkurenci pro svou VZP. Dramatický výkřik lidovců je tedy na místě. I když také oni sami musí vědět, že v této chvíli nebude mít žádný účinek.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: Petr Holub
Spustit audio