Objevy a události týdne č. 24

14. červen 2009

Nová chodba v Býčí skále, sopky a vymírání před 260 miliony lety, srbský mamut, Artušův hrob v Chorvatsku, konečně skvrny na Slunci.

V Předsíni asi nejslavnější jeskyně Moravského krasu, Býčí skály, se před pár týdny rozhodli badatelé prozkoumat úzkou boční chodbičku, o níž zatím žádný z jejich předchůdců neprojevil zájem. Po odkopání usazenin je čekalo překvapení - desítky metrů nových chodeb s krápníky, jezírky i vodopádem, které by mohly být dlouho hledanou spojkou s blízkou Barovou jeskyní. Inu - pod svícnem bývá největší tma.

Velké vymírání živočichů před dvěma sty šedesáti miliony lety mohla způsobit obrovská sopečná erupce na jihozápadě dnešní Číny. Podle geologů a paleontologů vyprodukovaly tehdy obří výrony žhavé lávy samy, a nebo po kontaktu se zdejším dolomitovým podložím, obrovská mračna plná skleníkového plynu oxidu siřičitého, která stoupla do stratosféry a zaclonila planetu. Zkázu pak dokonaly kyselé deště.

V Srbsku byla nedávno objevena asi milion let stará kostra mamuta, údajně nejstaršího v Evropě. K jejímu objevu došlo při těžbě hnědého uhlí, přesněji lignitu, v povrchovém dole Drmno poblíž městečka Kostolac, 60 kilometrů východně od Bělehradu, v hloubce 27 metrů. Mamut byl čtyři metry vysoký a živý mohl vážit až deset tun. Jeho kostra bude restaurována a nakonec vystavena v muzeu.

Britský historik John Matthews je podle chorvatského tisku přesvědčen, že král Artuš, mytická postava anglických dějin, existoval a byl pohřben v Chorvatsku. Ve skutečnosti je prý totožný s římským velitelem Luciem Artoriem Castem, jehož pamětní deska se našla u obce Podstrana. Aby to Matthews dokázal, musel by však zřejmě najít Artušův hrob a v něm meč Excalibur. Jenže ten má v moci Jezerní paní.

Po mnoha měsících klidu se na Slunci opět objevily skvrny doprovázené erupcí. Skvrny vyfotografovala sonda SOHO. Erupce byla zpozorována v pondělí 1. června mimo jiné i astronomy ondřejovské observatoře, podle nichž se slabé magnetické oblasti začaly na Slunci objevovat už v polovině května. Vypadá to, že se Slunce po neobvykle dlouhé době začíná probouzet do nového cyklu své aktivity.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 24/2009, 13. - 19. června.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio