Kdy si zavoláme kvantově?

18. červen 2009

Kvantové protokoly umožní komunikaci, kterou nelze odposlouchávat. Dílčí úspěchy vědců z celého světa míří ke kvantové telefonní síti určené pro specifické účely.

Příspěvek jste mohli slyšet v magazínu Nula-jednička. Další témata: Tokamak Golem, Futurologické okénko: když se nezálohuje..., Globální oteplování a neplatná hypotéza, Četba - A. Skopal: Petrilektikum.

Oblast kvantové kryptografie a komunikace prodělává zajímavý vývoj. Pokud bude možno pomocí kvantových protokolů komunikovat na dálku, měla by být tato komunikace vybavena tzv. nepodmíněnou bezpečností, která je dána přírodními zákony kvantové teorie. Když nás bude někdo odposlouchávat - komunikace se naruší a my to zjistíme.

Jedním z prostředků sdílení odpovídajícího šifrovacího klíče je přenos kvantově zapletených fotonových párů. Zde se povedl rakouským fyzikům z Institutu kvantové optiky a informacízajímavý kousek. Pokusně přenesli zapletený fotonový pár na vzdálenost 144 km mezi španělskými ostrovy Las Palmas a Baleárami. Odtud už není daleko k prakticky neodposlouchávatelné komunikaci s použitím satelitů. Samotná kvantová komunikace ale musí být dostatečně rychlá a nesmí vyžadovat extrémní chlazení či příliš složité nastavení koncových přístrojů. To je cíl např. odborníků z Cavendishovy laboratoře Cambridgeské univerzity, kde vyvíjejí lavinovou fotodiodu. Fotodioda pracuje na gigahertzové frekvenci, aby mohla rychle distribuovat a obnovovat kvantové klíče. A fantasticky, skoro jako z jiného světa, vypadá zpráva o pokusném provozu první světelné kvantové telefonní sítě na světě na půdě Čínské vědecko-technologické univerzity (University of Science and Technology of China, USTC). Jde o tak závažnou zprávu, že ji budou muset odborníci z jiných zemí pečlivě prověřit.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.