Propusťte politické vězně a respektujte svobodu informací, vyzývá Kubu EU

Šéfové diplomacií zemí Evropské unie chtějí pokračovat v dialogu s Kubou, který obnovili před rokem. Dodnes je ale podle jejich společného prohlášení pokrok v dodržování lidských práv na Kubě minimální. Žádají po Havaně propuštění politických vězňů, přístup humanitárních pracovníků k nemocným ve věznicích a konec omezování svobodného přístupu k informacím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Evropské unie

Vlajky Evropské unie | Foto: Evropská komise

Podle předsedy Rady EU, českého ministra zahraničí Jana Kohouta je pokrok, který v dodržování lidských práv a občanských svobod na Kubě nastal, minimální. "Nezakládá žádný důvod k velké spokojenosti," prohlásil Kohout.

Ministři ve společném prohlášení vyzvali Havanu k propuštění politických vězňů a k umožnění přístupu humanitárních organizací do kubánských věznic. Zopakovali také výzvu Castrovu režimu k respektování svobody informací a k uvolnění přístupu k internetu pro obyvatele Kuby.

I přes minimální zlepšení v dodržování občanských svobod a lidských práv, chce ale Evropská unie pokračovat v dialogu s Kubou. Svůj postoj ke Castrovu režimu bude Unie revidovat zase za rok. To bude sedmadvacítce předsedat Španělsko (jeho předsednictví Unie začne 1. ledna 2010), které má na těsnějších vztazích s Havanou velký zájem.

"Věřím, že když se zintenzivní dialog s Kubou a budeme v tom stále angažovaní, tedy alespoň my jako Španělsko, navrhneme za rok jako předsednická země Unie revizi společného postoje. Abychom mohli dosáhnout jiného typu vztahů s Kubou," prohlásil španělský ministr zahraničí Miguel Angel Moratinos.

Rada ministrů zahraničí EU dnes také zopakovala povinnost pro všechny reprezentanty sedmadvacítky cestující na Kubu mluvit při jednáních o dodržování lidských práv. A pokud je to vhodné, setkávat se s prodemokratickou kubánskou opozicí.

Za porušení této zásady muselo české předsednictví nedávno napomenout eurokomisaře pro humanitární pomoc Belgičana Louise Michela. Ten unijní pravidla při jednání na Kubě porušil.

Související příspěvky:
Barack Obama nabídl Kubě nový začátek ve vzájemných vztazích
Spojené státy usnadní cestování za příbuznými na Kubu
Česko chtělo zablokovat zrušení diplomatických sankcí vůči Kubě
Kuba má dál v čele Castra - ale už ne Fidela
Fidel Castro se vzdal postu kubánského prezidenta
Kubánský emigrant podezřívaný z atentátu před americký soud nepůjde
Osobnosti podpořily v Berlíně kubánskou opozici
Bush vyzval Kubánce, aby usilovali o demokratické změny

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme