Poslanci budou rozhodovat, zda ze zákona zmizí institut osoby blízké

Některá pravidla silničního provozu by se mohla změnit. Poslanci by dnes měli začít projednávat novelu zákona o silničním provozu. Mezi více jak dvaceti novinkami by se měly objevit například změny v bodovém ohodnocení u některých dopravních přestupků nebo zavedení možnosti zvýšení maximální dovolené rychlosti na dálnicích na 160 kilometrů v hodině.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

doprava

doprava | Foto: Jan Rosenauer

Norma by také chtěla zamezit zneužívání institutu osoby blízké v přestupkovém řízení. Zatím se na to, že vůz při nehodě řídil příbuzný, řidiči vymluvit mohou, nově by musel majitel vozu řidiče nahlásit. Řadě poslanců se takto radikální změna nelíbí.

Za sebe by ji ale přivítal sociální demokrat Cyril Zapletal: "Podle mě by měl být zodpovědný řidič, a ne že se bude někdo vymlouvat. Někdy je problém, že policie zachycuje jen čísla, a to umožňuje tento únik. Člověk, který někomu půjčí auto, ho má varovat předem - jedeš, budeš mít přestupek, zaplatíš."

Autoři novely čekají u tohoto bodu velkou diskuzi a je možné, jak Radiožurnálu řekl jeden z nich, Karel Sehoř z ODS, že se na schvalování této normy proto dostane až v září.

"Myslím si, že existují kompromisy mezi těmi dvěma návrhy. Podle mě bude nejlepší, když ten návrh vyndáme z urychleného projednávání a vezmeme ho do druhého čtení a řádně do výboru, v září by se to pak mohlo dodělat. Do té doby vymyslí naši právníci takový názor, který je obvyklý v západním světě, například vyjmenování určitých přestupků, kdy se řidič nebude moci vymluvit na osobu blízkou."

Poslanci by také mohli rozhodnout o zpřísnění bodového systému. Podle Karla Hanzelky z Ministerstva dopravy by se nově měly bodovat některé přestupky. "Šest bodů by řidič ztratil, pokud by bránil v předjíždění, dva body pak za porušení povinnosti dát znamení o změně směru jízdy. Zvyšuje se postih za nepoužití bezpečnostního pásu ze tří na čtyři body, ze dvou na tři body za nepoužití dětské autosedačky," upřesňuje Hanzelka.

Zvýšení výdajových paušálů u daně z příjmu pro živnostníky

Poslanci by dnes také měli projednat návrh zákona, který by měl zmírnit dopady krize. Díky zvýšení výdajových paušálů u daně z příjmu, by se mohlo ulevit řemeslníkům a dalším živnostníkům. Tato změna by jim podle autora návrhu poslance ODS Michala Doktora snížila náklady na podnikání a zjednodušila i zlevnila administrativu. Živnostníci by si mohli snížit daně zpětně už za rok 2009.

Michal Doktor pro Radiožurnál upřesnil, o jaké změny by se jednalo: "Základní změna spočívá v tom, že zemědělci zůstávají na osmdesáti procentní hranici výdajových paušálů. K nim se přidávají živnostníci, kteří mají takzvaně řemeslné činnosti. Jejich výdajové paušály jsou zvýšeny na osmdesát procent. Všichni ostatní, kromě příjmů plynoucích z pronájmu, se posouvají do hranice šedesáti procent."

Přečtěte si také:
Na silnicích přibývá tragických nehod
Na silnicích nejméně mrtvých od roku 1990
Mýtné by od příštího roku mohly platit i automobily nad 3,5 tuny

Eva Kézrová, Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme