Studie: Ilegální přistěhovalci představují určitý přínos pro britskou ekonomiku

Udělení amnestie ilegálním přistěhovalcům do Británie by mohlo pro britskou ekonomiku znamenat značný přínos, nikoli břemeno. Vyplývá to ze závěrů nejnovější studie odborníků z Londýnské vysoké školy ekonomické.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnská doprava

Londýnská doprava | Foto: Marie Matúšů

Jsou ilegální přistěhovalci ze zemí mimo Evropskou unii celkově břemenem anebo naopak přínosem pro britskou ekonomiku? Zkoumání této otázky zadal londýnský starosta Boris Johnson týmu londýnské Vysoké školy ekonomické.

Ze závěrů této studie vyplývá, že ilegálních přistěhovalců je v Británii zhruba 618 tisíc. A kdyby jim byla udělena amnestie místo aby byli z Británie deportováni, znamenalo by to čistý přínos pro britskou ekonomiku v hodnotě 3 miliard liber ročně.

Zpravodaj BBC s odvoláním na britský statistický úřad poznamenává, že od roku 1998 bylo z Británie deportováno celkem 111 tisíc ilegálních přistěhovalců. Průměrné náklady spojené s deportací každého z nich činily 11 tisíc liber.

Vláda zatím nejeví známky, že by hodlala jejich deportaci zastavit.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme