Barevný Parthenón

17. červen 2009

Parthenón si většina z nás vybaví jako stavbu, která bělostně září na slunci. Nová studie ale dokázala, že v antických dobách byl mnohem pestřejší.

Hlavní chrám athénské Akropole Parthenón vznikl v 5 století před naším letopočtem. Jeho mramorové sochy božstev a kamenné scény z mytologie patří k nejpůsobivějším památkám, jaké po sobě antické Řecko zanechalo. V antice bylo běžné, že kamenné sochy zdobily pestré barvy, ale jejich stopy na sochách z Parthenónu za celých 200 let zkoumání nikdo neobjevil. Teprve archeologové z britského muzea vyvinuli dostatečně citlivou techniku, která dokázala identifikovat stopy jednoho druhu barevného pigmentu. Popisuje ji článek na stránkách Nature News.

Vědci využili skutečnosti, že jedno ze starověkých barviv - takzvaná egyptská modř - po ozáření červeným viditelným světlem emituje záření v blízké infračervené oblasti. Sestrojili proto zařízení, které na mramor soch vysílá červené světlo a kamerou snímá emitované záření. Díky tomu zjistili, že egyptskou modří byl nabarven například opasek bohyně Iris, plášť bohyně Dione nebo záda boha slunce Helia. Je pravděpodobné, že kromě modré byly sochy pomalovány také dalšími barevnými pigmenty a celý Parthenón tedy vyhlížel daleko pestřeji než v současnosti.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.