I pandy mají milostné písně

18. červen 2009

Zvuky, které v době páření vydávají pandy velké, by zřejmě mohly napomoci záchraně jejich druhu.

Pandy velké se živí převážně bambusovými výhonky, což jejich chov mnohdy komplikuje. Stejně vybíravé jako v jídle jsou i ve výběru pohlavních partnerů, o čemž se přesvědčilo už mnoho zoologických zahrad. Příkladem za všechny je událost z čínské zoo, kde se samec a samice místo laškování pustili do rvačky, ve které samice utrpěla těžké zranění. Dřívější výzkumy ukázaly, že při výběru partnerů je pro pandy klíčový pach. Pandy velké ale žijí samotářsky a samice jsou plodné jen dva až tři dny v roce.

Biologové z Atlantské zoo se proto domnívali, že se samice při hledání a výběru partnera možná nespoléhají jen na pach, ale také na zvuky, které v době páření vydávají samci. Prvním krokem k ověření teorie bylo zjistit, jestli pandy dokážou rozeznávat individuální volání. Vědci proto samicím přehrávali nahrávky zvuků, které vydávali samci. V případě, že jim pouštěli kolem dokola hlas stejného samce, ztratily samice po chvíli zájem. Znovu však našpicovaly uši ve chvíli, kdy se ze záznamu ozval jiný samec. Zoologové se nyní podle článku na stránkách New Scientist chystají zjistit, do jaké míry volání ovlivňuje jejich ochotu spářit se s konkrétním samcem. Spekulují, že pomocí nahrávek by v budoucnosti mohli samicím pand bezpečně "představovat" jejich partnery a zvýšit tak šanci na úspěšné zabřeznutí.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.