Britští mamuti zmizeli teprve nedávno

18. červen 2009

Nová studie posunula datum, ke kterému ze severozápadní Evropy zmizeli poslední mamuti srstnatí.

V roce 1986 byla v anglickém Shropshiru objevena téměř kompletní kostra dospělého samce mamuta a kosti nejméně čtyř nedospělých jedinců. V době nálezu nebyly k dispozici přesné datovací metody, takže stáří nálezu bylo nejisté. Obecně se však předpokládalo, že z britských ostrovů mamuti zmizeli v době posledního glaciálního maxima - tedy asi před 21 000 let.

Pokrok ve výzkumných metodách nyní umožnil nové datování nálezu. Vědci z Přírodopisného muzea v Londýně kromě samotných kostí analyzovali také sediment, ve kterém kosti ležely, a hmyz, který se nacházel v jejich blízkosti. Výsledky studie ukázaly, že mamuti se po Británii procházeli ještě před 14 000 lety. Jde o nejmladší důkaz přítomnosti mamutů v severozápadní Evropě, který také vypovídá něco o příčinách jejich vyhynutí. Před 14 000 let v důsledku klimatických změn otevřené pláně nahradily lesy, které mamutům nemusely vyhovovat. Pro alternativní teorii, že mamuty vyhubili naši předkové, nenašli vědci v Británii zatím žádné důkazy.

Výsledky studie zveřejnil časopis Geological Journal.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.