V Bruselu protestovali zemědělci kvůli mléku

Tisíce zemědělců v Bruselu protestují proti nízkým výkupním cenám mléka. Do metropole Evropské unie se sjeli krátce před začátkem schůzky evropských lídrů. Farmáři tvrdí, že klesající cena mléka ničí jejich podnikání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisíce zemědělců protestovaly v Bruselu kvůli cenám mléka

Tisíce zemědělců protestovaly v Bruselu kvůli cenám mléka | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Evropská komise už zemědělcům pomáhá prostřednictvím výkupu jejich produktů nebo příspěvky na vývoz. Farmáři ale požadují snížení mléčných kvót. Podle nich by se na trh dostalo méně mléka a jeho cena by poté stoupla. To unie až dosud odmítala.

Podle diplomatů je ale možné, že tento požadavek na dnešním summitu vznese Německo. Se zemědělci se chce sejít český ministr pro Evropu Štefan Füle. "Evropská unie musí konat zodpovědně a hledat způsoby, jak pomoct nejenom jim, ale i všem ostatním, na které dopadají důsledky krize," uvedl ministr.

Podle Füleho se budou situací mlékařů zabývat ministři zemědělství na své pondělní schůzce.

Přečtěte si také:
Čeští agrárníci chystají protesty kvůli nízkým výkupním cenám mléka
Zemědělci z nových zemí EU zablokují centrální sklady obchodních řetězců
Zemědělci protestují před budovou Rady EU v Bruselu proti klesajícím cenám mléka

Ondřej Houska, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme