LED panely pro Čínu

19. červen 2009

LED osvětlení pravděpodobně změní tvář měst. Zefektivňování a zlevňování této technologie povede k jejímu masovému používání. Tento trend je už teď patrný v Číně.

0:00
/
0:00

Příspěvek jste mohli slyšet v magazínu Nula-jednička. Další témata: Tokamak Golem, Futurologické okénko: když se nezálohuje..., Globální oteplování a neplatná hypotéza, Četba - A. Skopal: Petrilektikum.

Světlo emitující diody jsou velmi progresivní a užitečnou technologií, ať už jde o zobrazovací jednotky (displeje, TV) či o úsporná svítidla a osvětlovací tělesa. V nejbližších letech by ekonomické či jiné parametry LED svítidel mohly překonat i známé kompaktní fluorescenční zářivky a účet za osvětlení v bytech a městech by se mohl znatelně snížit oproti současnému stavu.

Na tuto změnu myslí i v Číně. Síla této technologie je dokonce tak velká, že oficiální čínští představitelé nedávno přizvali tchajwanské firmy, tedy firmy ze země svých politických rivalů, k projektu LED osvětlení 10 velkých čínských měst. Obě strany vyjádřily vůli k větší ekonomické a technologické spolupráci na tomto poli.

Technologie zářivého a úsporného světla LED se výborně hodí na přesné osvětlení veřejných prostranství i budov, např. formou panelů s promyšleným tvarem a nasměrováním elementárních LED zdrojů. Tchajwanský průmysl LED světelných zdrojů je ve finančním objemu druhý na světě za Japonskem a konkuruje např. i pokročilým výrobkům firmy Philips.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.