Jeden druh ryby, dva typy samečků

19. červen 2009

U invazivních ryb hlaváčů existují dva typy samečků - jeden hlídá své potomstvo, zatímco druhý raději parazituje v cizích hnízdech.

Kolem roku 1990 se do severoamerických velkých jezer dostali hlaváči černohlaví (Neogobius melanostomus) - asi 25 cm dlouhé ryby žijící u dna, které pocházejí z Kaspického a Černého moře. Zahájili mimořádně úspěšnou invazi a v současné době už z jezer pronikají do řek a kanálů, kde ohrožují místní druhy ryb.

Samečci hlaváčů jsou považováni za pečlivé otce, kteří bedlivě střeží hnízda s jikrami. Biologové z kanadské McMasterovy univerzity ale zjistili, že to neplatí pro všechny. Samci, kteří hlídají hnízda, jsou velcí, černě zbarvení a mají nápadně velkou hlavu. Kromě nich ale existují i daleko menší samci se světle hnědým zbarvením a malou hlavou, kteří svou vizáží připomínají spíše samice. Jejich strategií je dostat se do hnízda velkého samce, nepozorovaně se vytřít a zase zmizet.

Pro tento podloudnický způsob rozmnožování jsou malí samci skvěle vybaveni. Jejich pohlavní žlázy produkují mnohem více spermatu než žlázy velkých samečků. Velcí samečci zase mají větší žlázy, ve kterých se vytvářejí feromony lákající samičky. Objev dvojího typu samců hlaváčů je podle biologů důležitý pro sledování průběhu jejich invaze.

Výsledky studie publikuje časopis Journal of Great Lakes Research.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.