Tisíce čínských přehrad jsou v havarijním stavu

Více než 15.000 čínských přehrad je v havarijním stavu. Nejhorší je stav vodních děl na Žluté řece. Tam hrozí kolaps dokonce několika hrázím dostavěným v posledních dvou letech. Peking už nařídil vyšetřování současného stavu. Podle čínských médií je na vině především šetření stavebním materiálem a nekvalitní provedení stavebních prací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přehrada Tři soutěsky - Čína

Přehrada Tři soutěsky - Čína | Foto: Robert Mikoláš

Úřady provincie Kan-su potvrdily narušení nejméně pěti nových hrází, protržením hrozí i přehrada v městě Chuan dostavěná v roce 2006.

Problémy ale hlásí i ostatní provincie. Z celkového počtu 37.000 čínských přehrad a nádrží je poškozeno 40 procent z nich, z toho téměř 8000 potřebuje co nejrychleji opravit.

Stavba přehrad je v Číně kritizována hlavně ekology a ochránci lidských práv, úřady totiž při jejich výstavbě neberou ohled na životní prostředí, přemístěny jsou kvůli nim i miliony lidí.

Na druhé straně čínský premiér Wen Ťia-pao zakázal budování přehrad na řece Nu v provincii Jün-nan, která je jedním z posledních vodních toků v zemi nespoutaných hrázemi.

Přečtěte si také:
Čína přiznává problémy způsobené největší přehradou na světě
Čína dokončila stavbu hráze největší přehrady světa
Začíná napouštění přehradního jezera Tři soutěsky

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme