Dnes 60 let od popravy generála Heliodora Píky

Před šedesáti lety českoslovenští komunisté popravili generála Heliodora Píku. Po komunistickém převratu v únoru 1948 byl generál Píka zatčen, obviněn ze zrady a ve vykonstruovaném procesu odsouzen k trestu smrti. 21. června 1949 brzy ráno byl v plzeňské věznici na Borech oběšen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generál Heliodor Píka

Generál Heliodor Píka | Foto: Archiv ČRo

Jedním z důvodů popravy generála Heliodora Píky, oběti prvního vykonstruovaného hrdelního procesu po poválečném nástupu československých komunistů k moci, byly zřejmě obavy, že vyzradí světu, co ví o fungování sovětské tajné služby, a o nelidských gulazích, odkud zachraňoval Čechoslováky pro naši vojenskou jednotku na východní frontě.

Proces s ním byl tajný, rodina ale o soudu věděla. S tím, že rozsudek smrti bude skutečně vykonán, ji ale oznámili až těsně před popravou, vzpomíná Píkův syn Milan:

"Dozvěděli jsme se to v Praze v pět hodin odpoledne v pondělí dvacátého s tím, že otec bude popraven v úterý v šest hodin ráno. Absolutně nepřipravení na to, co se stalo. Protože jsme doufali, že když je na Borech, tak bude mu zachráněn život, dostane doživotí, odsedí si pár roků a půjde. Pak jsme byli postaveni před hotovou věc. Seděli jsme u stolíku v cele od jedenácti až do pěti ráno. Odevzdal mi poslední dopis. Utěšoval nás, dával nám víru v budoucnost. Odešel půl hodiny předtím, než odešel navždy. Než ho odvedli, poslední objetí, poslední polibky - a to byl konec."

Podle historika Petra Koury byl Heliodor Píka reprezentantem demokratické vojenské tradice, kterou komunistický režim po únoru 48 zlikvidoval. Komunisté generála Píku odsoudili za činy, které nikdy nemohl spáchat, zdůrazňuje Koura:

Rozsudek smrti | Foto: Pocta všem, kteří vzdorovali

"Byl obviněn z toho, že pracoval pro britskou špionážní službu, ačkoli on jako diplomat a zpravodajský důstojník měl v popisu práce stýkat se s britskými zpravodajci za druhé světové války. A to nejparadoxnější je, že byl odsouzen podle zákona, který byl přijat až na podzim 1948, tedy v době, kdy už byl Píka ve vězení. Takže byl zpětně souzen za tyto činy, přestože Klement Gottwald vyhlašoval v únoru 1948, že nikdo nebude souzen za své politické přesvědčení a za činy, spáchané před únorem 48. Proces s generálem Píkou je naprostým porušením těchto komunistických slibů."

Další hostorik, Jiří Bílek z Vojenského historického ústavu v Praze, mluvil o generálu Pikovi v Ranním interview Radiožurnálu. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Ve věznici na plzeňských Borech, kde pochopové komunistického režimu popravili generála Píku, je ode dneška nová pamětní deska. Smrt generála, který prošel československými legiemi a oběma světovými válkami, označuje za vraždu spáchanou komunistickým režimem v Československu.

Přečtěte si a poslechněte si také:
Ecce Homo
Heliodor Píka
5. 5. 1948: Zatčení Heliodora Píky
3. 7. 1897: Narození Heliodora Píky
57 let od popravy generála Heliodora Píky
Exprokurátor Vaš poprvé promluvil o procesu s generálem Píkou
Generál Heliodor Píka
Vzpomínka na zavražděného
Prokurátor Karel Vaš bez trestu
Vražda generála Píky opět před soudem
Prokurátor Vaš byl odsouzen na sedm let
Před soudem soudce generála Heliodora Píky

Ivan Holas, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme