Vydatný déšť zvedl hladiny jihočeských řek až na stupeň ohrožení

Meteorologové dál varují před silným deštěm, který v těchto dnech postupně zasahuje celé Česko, nejvíc Slezsko, severovýchod Moravy a také jižní Čechy. Stoupají hladiny menších řek, dosahují i vyšších stupňů povodňové aktivity. Například říčky Černá v Líčově a Malše v Pořešíně na Českokrumlovsku vystoupaly na nejvyšší, třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Blanice v Blanickém a Podedvorském mlýně překročila druhý stupeň - pohotovost. Na dalších sedmi místech Jihočeského kraje dosahují řeky prvního stupně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třetí povodňový stupeň na říčce Černé

Třetí povodňový stupeň na říčce Černé | Zdroj: ČTK

Hydrologové předvídají, že toky v Novohradských horách a možná i na Šumavě mohou ještě dnes mírně překročit třetí stupeň. Operační důstojník jihočeských hasičů David Podlešák dodává kokrétní případ z Černé, rozvodněná říčka se už dostala k domům v Benešově nad Černou: "Čerpáme vodu a navršujeme pytle s pískem, abychom zabránili vodě vniknout do domů. Spolupracují dobrovolní hasiči z Malont a Benešova, přijela i profesionální jednotka z Kaplice."

Větrná smršť na Českolipsku v noci vykolejila vlak. Na trati Nový Bor - Svor narazila souprava do stromu, spadlého na koleje. České dráhy odklonily dopravu přes Benešov nad Ploučnicí a Českou Lípu. K nehodě došlo krátce po páté hodině, po dvou hodinách byl provoz na železnici obnovený.

Mluvčí drah Radka Pistoriusová pro Radiožurnál dodala: "Větrná smršť zkomplikovala dopravu i na trati Liberec - Česká Lípa, tam spadl strom na trať v úseku Karlov pod Ještědem - Křižany. Vydatný déšť ovlivnil i provoz v jižních Čechách, v úseku Prachatice - Husinec je podemletá mostní konstrukce."

Vichřice s nárazy větru až devadesát kilometrů v hodině řádila během noci v celém Libereckém kraji. Kvůli spadaným stromům, které zpřetrhaly elektrické a telefonní vedení, vyjížděli nejvíc hasiči na Českolipsku. Spadlé stromy ze silnic odklízely i jednotky ze Semil, Jilemnice, Velkých Hamrů a Jablonce nad Nisou. Podle operačních důstojníků jednotlivých středisek hasičů se všechny výjezdy obešly bez zranění.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí do středečního poledne. Vydatně a trvale pršet má hlavně dnes, ve středu by měl déšť slábnout. Nejvíc srážek, celkem 30 až 70 milimetrů, se očekává v oblasti Jeseníků, Beskyd, Šumavy a Novohradských hor. Na ostatním území by mělo spadnout převážně 10 až 30 milimetrů.

Meteorologové varují také vodáky, kteří by se za současného počasí raději neměli vydávat na rozvodněné řeky. Podle vodáckého instruktora Petra Ptáčka by mohli riskovat život.

"Je to velký risk. Přívalové deště mohou během hodiny dvou změnit průtok na řece a voda stoupne z třiceti centimetrů na metr. Člověk by neměl jet na povodňové vlně, ale měl by si počkat, až to odteče. Pak může v bezpečí vyrazit," upozornil Ptáček.

Kvůli nebezpečí silných dešťů byl hostem Ranního interview Radiožurnálu ředitel Povodí Moravy Miroslav Duda. Jeho odpovědi najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také podrobnou předpověď počasí, kterou pro vás připravujeme každý den z údajů od Českého hydrometeorologického ústavu.

Lenka Rafaelová, Karel Sladký, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme