Létající pavouky brzdí bakterie

21. září 2010

Pavouci z čeledi plachetnatkovití (Linyphiidae) cestují na velké vzdálenosti pomocí svých hedvábných vláken, na kterých se vznášejí vzduchem. O tom, jak dalekou cestu pavouk podnikne, ale nerozhoduje jen on sám - podle nové studie mají slovo i jeho symbiotické bakterie.

Pavouk, který chce odletět, se na vyvýšeném místě postaví do typické pozice se zadečkem směrujícím vzhůru. Vypouští hedvábné vlákno, které funguje jako plachta a čeká, až jej závan větru odnese v dáli. Mezi zdatné pavoučí letce patří pavučenky létavé (Erigone atra), které ve svých útrobách často skrývají bakterie rodu Rickettsia. Biologové z Východoanglické univerzity přišli na to, že bakteriální infekce sice pavoukům nijak neškodí, ale zároveň je také - řečeno s trochou nadsázky - drží při zemi.

Infikovaní jedinci totiž na rozdíl od pavučenek, které v sobě bakterie nemají, nepodnikají žádné dlouhé cesty. O tom, že za omezené cestování pavouků mohou bakterie, nemají biologové žádné pochybnosti. Dříve "nelétaví" pavouci totiž po ošetření antibiotiky začali podnikat stejně daleké cesty, jako jejich neinfikovaní soukmenovci. Zajímavé ale je, že ve frekvenci i délce kratších letů nebyl mezi infikovanými a neinfikovanými pavučenkami žádný rozdíl.

Vědci také nenašli žádné známky toho, že by bakterie pavouky oslabovaly. Domnívají se, že cestování infikovaných pavučenek není kratší proto, že by pavouk na delší cestu neměl dost sil. Spíš se zdá, že bakterie ovlivňují chování pavouků tak, aby se samy mohly co nejúspěšněji šířit v rámci jedné populace pavučenek.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka