Velká Británie má nového šéfa parlamentu

Novým předsedou britského parlamentu byl zvolen šestačtyřicetiletý poslanec konzervativní opozice John Bercow. O zvolení se ucházelo celkem deset kandidátů. Do posledního třetího kola volby šli už jen John Bercow a jeho konzervativní kolega sir George Young.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Bercow

John Bercow | Zdroj: ČTK

Dolní sněmovna britského parlamentu se zcela jasně rozhodla pro změnu. Svým novým předsedou zvolila šestačtyřicetiletého syna židovského taxikáře z Londýna Johna Bercowa, který se ve své kandidátské řeči důrazně vyslovil pro reformu. Dodal, že většina členů sněmovny jsou rovní, čestní lidé, kteří nejsou v politice proto, aby si "nahrabali", nýbrž aby sloužili veřejnosti.

Dosavadní předseda Michael Martin z funkce odstoupil v souvislosti se skandálem kolem poslaneckých výdajů. Premiér Gordon Brown novému předsedovi poblahopřál a řekl, že jeho zvolením sněmovna otevírá novou kapitolu. Volba nového předsedy Dolní sněmovny podléhá schválení královnou.

Související příspěvky:
Poslanci britského parlamentu volí svého nového předsedu
Předseda britské Dolní sněmovny odstoupí kvůli skandálu

Milan Kocourek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme