Jak těžit ropu jinak?

24. červen 2009

Kosmická technologie, kterou NASA použije na Marsu, by mohla pomoci řešit energetickou krizi zde na Zemi. Po vyčerpání klasických ropných ložisek můžeme ropu těžit ze živičných písků a břidlic.

0:00
/
0:00

Příspěvek jste mohli slyšet v magazínu Nula-jednička. Další témata: Biomasa jako zdroj energie, Futurologické okénko: Moblin a budoucnost operačních systémů, Můžeme dál... Brusel, Četba - Jaroslav Maxa: Telefon.

Na palubě jedné z pojízdných laboratoří NASA, která bude zkoumat Mars kolem r. 2018, se má nacházet i přístrojová výbava pro snadné extrahování případného organického materiálu z marťanských písků. Nedávná studie britského týmu z Imperial College v Londýně ukázala, že principy této výbavy mohou posloužit i velmi praktickému účelu zde na Zemi.

Součástí vybavení chemické aparatury jsou totiž i speciální tenzidy - povrchově aktivní látky (též surfaktanty nebo saponáty), které umožňují snadněji vytáhnout z písku důkazy o případných známkách života. Tenzidy budou marsovský písek vlastně "vymývat".

Profesor Mark Sephton z Imperial College nyní chce dokázat, že tyto tenzidy jsou schopny opakovaně posloužit i při získávání ropných živic z živičných písků. Proč bude tato činnost důležitá? Kolem r. 2050 pravděpodobně dojde ke značnému omezení až vyčerpání klasických zdrojů ropy a k velkému nedostatku klasických ropných paliv. Na Zemi nám ale zbyde velké množství zásob poměrně chudých živičných písků a břidlic, které ale globálně budou obsahovat velké množství ropných a ropě podobných látek.

Už dnes se ropa nekonvenčně těží. Ropné písky na některých místech ve světě zpracovávají promýváním vodou a výsledkem je ropná směs, která se musí dále zpracovávat. Klíčovou otázkou je však cena a surovinová náročnost těchto procedur. Se speciálními tenzidy by to mělo jít lépe.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.