Celým světem na stereoskopech

30. červen 2009

V Náprstkově muzeu v Praze se můžete podívat na multimediální výstavu z 19. století. Není to nesmysl. Stereoskopy vytvářejí iluzi prostorového obrazu, přidejte si k tomu popisky, které je provázely, a přesuňte se do roku 1856. A máte multimédia jako vyšitá!

Stereofotografie je nejjednodušší typ stereoskopie. Iluzi hloubky obrazu, tedy jeho prostorovosti, vyvolává snímek pořízený pomocí stereofotoaparátu. Fotografie pořízená dvěma objektivy se synchronizovanou závěrkou napodobuje posun obrazu při vnímání dvěma očima. Takovou fotografii je dokonce možné pořídit i jedním fotoaparátem.

První stereoskopický přístroj sestrojil v roce 1838 britský vědec a vynálezce Sir Charles Wheatstone. V Praze se první stereoskopické snímky objevily v roce 1856 a způsobily rozruch či spíš skandál. Fotograf František Fridrich, který je do Prahy přivezl, totiž za úplatu předváděl stereoskopické erotické fotografie. V tom stereoskopie připomíná moderní technologie, jako například videosystém VHS. Také o jeho prosazení rozhodla erotika. Vojtěch Náprstek se ale stereoskopům věnoval seriózně a pozdvihl je na do té doby nevídaný zdroj poznání. Více se dozvíte v rozhovoru s autorkou výstavy Celým světem na stereoskopech PhDr. Milenou Seckou.

autor: mrk
Spustit audio