Írán zvažuje omezení diplomatických styků s Británií

Írán zvažuje omezení diplomatických styků s Británií. Řekl to íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí. Teherán tvrdí, že Británie spolu se Spojenými státy podněcuje povolební protesty a násilnosti v íránských ulicích. Kvůli sporu už Írán vypověděl dva britské diplomaty a Londýn reagoval stejným gestem. Washington s Íránem žádné diplomatické styky nemá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protesty v ulicích Teheránu

protesty v ulicích Teheránu | Zdroj: ČTK

Británie i Spojené státy jakékoli angažmá v protivládních nepokojích popírají. Íránský ministr pro tajné služby Gholám-Hosejn Mohsení-Ežeí dnes ale podle agentury Fárs prohlásil, že při zátazích proti organizátorům protestů bylo zatčeno i několik držitelů britského pasu.

Londýn stejně jako další západní vlády tvrdí, že ve vnitroíránském sporu nikomu nestraní, a že se jen zastává práv surově potlačovaných demonstrantů.

Teherán naproti tomu opakuje podezření, že západní tajné služby a nevládní organizace se v zemi snaží podnítit sametovou revoluci, podobně jako tomu bylo v mnoha zemích bývalého sovětského bloku.

Obama: Íránská obvinění na adresu USA jsou 'jasně chybná a absurdní'

Americký prezident Barack Obama to uvedl na tiskové konferenci, kde také odsoudil násilí v Íránu. A poprvé od vypuknutí nepokojů po íránských volbách důrazněji Teherán kritizoval.

"Spojené státy jsou otřesené a rozhořčené vyhrůžkami, bitím a vězněním demonstrantů," prohlásil americký prezident, který v posledních dnech čelil kritice republikánů v Kongresu, že jasněji neodsoudil potlačování protestů íránské opozice.

Republikáni by ale chtěli vidět ještě razantnější a konkrétní reakci. Senátor za Arizonu John McCain by chtěl, aby Spojené státy navrhly v Radě bezpečnosti OSN sankce vůči Íránu. Návrh by mohlo zablokovat Rusko a Čína, ale za pokus by to prý stálo. Řekl John McCain v rozhovoru pro stanici CNN.

Íránská policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům

Íránská policie brutálně zasáhala proti dalšímu protestu opozice. Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí krátce před tím prohlásil, že on ani úřady neustoupí tlaku ulice, tedy pokračujícím protestům proti průběhu a výsledkům nedávných prezidentských voleb.

V nich podle oficiálních výsledků suverénně zvítězil dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád. V následujících dnech vyšly do ulic tisíce stoupenců opozičních kandidátů, a požadovaly nové volby kvůli neregulérnosti těch uplynulých.

Režim se snaží potlačit protesty nejen násilnými zásahy policie a islámských milicí proti demonstrujícím, ale také vlnou zatýkání představitelů a stoupenců opozice.

O povolební situaci v Íránu si můžete také přečíst:
Írán: Chámeneí prodloužil lhůtu na podávání stížností proti výsledkům voleb
Volby v Íránu anulovány nebudou
V ulicích Teheránu zatím klid, schyluje se k dalším protestům opozice
Při zásahu proti demonstrantům v Íránu jich nejméně deset zahynulo
Íránci nezastavili povolební protesty
Nejvyšší íránský vůdce se postavil za oficiální výsledek voleb
Íránští demonstranti si připomněli památku obětí povolebních nepokojů
Írán: Pokračují demonstrace, Músáví vyhlásil den smutku za oběti protestů
Íránská vláda si předvolala k protestu vedoucího české ambasády
Íránská rada dohlížitelů zřejmě nechá přepočítat výsledky prezidentských voleb

Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme