Jihočeské Blanice a Malše hlásí třetí povodňový stupeň

Třetí povodňový stupeň je na Blanici na Prachaticku a na Malši v Roudném u Českých Budějovic. Tak vypadá aktuální povodňová situace po ránu na jihu Čech. Na druhém povodňovém stupni je Stropnice v Borovanech, stoupá také Lužnice - na Pilaři se dostala na první povodňový stupeň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozvodněná Vltava zatopila stavbu obratiště lodí pod Jiráskovým jezem v Českých Budějovicích

Rozvodněná Vltava zatopila stavbu obratiště lodí pod Jiráskovým jezem v Českých Budějovicích | Foto: Miroslav Tichák

Hasiči ale v noci nikde zasahovat nemuseli, potvrdil Českému rozhlasu operační důstojník hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Radek Lukovjan: "Ráno je zatím klidné, v podstatě se situaci jen neustále monitoruje. Třetí povodňový stupeň je na Malši v Roudném, ale řeka tam protéká bez problémů. Třetí stupně jsou i na Blanici u Husinecké přehrady, v Husinci a Strunkovicích nad Blanicí."

Pokles hladiny Blanice hlásil včera odpoledne Podedvorský mlýn. Českému rozhlasu to potvrdil majitel pily, která tam sídlí, Jaroslav Kubašta: "Pokud nebudou další srážky, tak je situace stabilizovaná. Voda poklesla zhruba o půl metru. Budeme doufat, že už nebude pršet."

Jenže večerní déšť opět zvýšil přítok Blanice do Husinecké přehrady. A poté, co přehrada začala přetékat přepadovými komorami, prožili ve Strunkovicích nad Blanicí neklidnou noc. Voda ale zůstává v březích, zaplavila jen fotbalové hřiště sportovním areálu a přilehlé zahrádky. Strunkovičtí fotbalisté doufají, že hřiště nebude pod vodou dlouho a trávník nezačne hnít.

Strach z ohrožení obytných domů ale zůstává. Kdo mohl, vzal si ve Strunkovicích dovolenou a situaci na Blanici sleduje. Přes noc hladinu sledovaly tříčlenné hlídky, pohotovost mají i místní hasiči.

Hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl meteorolog Roman Volný z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě. Mluvil o tom, proč opět přišla velká voda, jestli se dala povodeň předpovědět a jestli může postihnout celé Česko. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Třetí nejhorší povodně, vláda slíbila peníze
Záplavy si už vyžádaly deset obětí
Moravu postihly záplavy, v Novém Jičíně si vyžádaly život jedné ženy
Záplavy budou hrozit na jihu Čech a severu Moravy do čtvrtka
Vydatný déšť zvedl hladiny jihočeských řek až na stupeň ohrožení

Zajímáte se o to, jak pomoci vytopeným velkou vodou? Hlasujte v naší anketě!

Milan Kopp, Ivan Mls, Václav Malina, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme