Gorila v tunelu

25. červen 2009

Gorila z jedné americké zoo podstoupila vyšetření nejmodernější zobrazovací technikou.

Všechny poddruhy goril horských i nížinných jsou na Červeném seznamu v kategorii kriticky ohrožených živočichů. O tom, že se jejich záchraně věnuje značná péče, svědčí případ ze zoologické zahrady v americkém Bronxu, která rozmnožuje gorily nížinné západní (Gorilla gorilla gorilla). V chovné skupině je zde více než 20 zvířat, což z ní dělá jednu z největších v celé Severní Americe. Jeden ze dvou stříbrohřbetých samců této skupiny, dvaačtyřicetiletý Fubo, začal trpět neurologickými záchvaty.

Zoologická zahrada pro něj ve spolupráci s dalšími organizacemi, především Wildlife Conservation Society v březnu letošního roku zařídila vyšetření metodou magnetické rezonance neboli MRI. Gorilu nebylo možné převézt do žádné nemocnice, ale k dispozici bylo 14 metrů dlouhé mobilní MRI. V jeho tunelu strávil uspaný samec gorily dvě hodiny, během kterých tým lékařů, veterinářů a neurologů pořídil snímky mozku s vysokým rozlišením.

Jejich analýza ukázala, že příčinou záchvatů je pravděpodobně poranění levého spánkového laloku. Vyšetření také ukázalo, že operace mozku by nebyla vhodná a Fubo je tedy i nadále léčen pouze farmakologicky. Neobvyklá a náročná akce gorilu ušetřila rizikové operace a navíc přinesla poznatky, které mohou být využity ve prospěch dalších goril.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio