EK kritizuje ochranu spotřebitelů v Česku

Česku hrozí žaloba ze strany Evropské komise. Podle Bruselu naše zákony nedostatečně chrání spotřebitele, kteří si objednávají zboží z katalogů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Podle komise Česko do svého právního řádu špatně převedlo jedno z nařízení o prodeji spotřebního zboží. Může se tak stát, že si občan objedná z katalogu třeba nábytek, ale poté nebude mít nárok na opravu nebo náhradu zboží, pokud se na něm objeví vada.

Podle evropských zákonů toto právo existuje po dobu dvou let. Komise Česku a dalším devíti zemím poslala formální upozornění. Pokud do dvou měsíců uspokojivě neodpovědí, může je dát Brusel k soudu. Ten může skončit vysokou pokutou pro členské země.

Podobný postup ze strany Evropské komise hrozí Česku a dalším zemím i kvůli nedostatkům v zákonech o řidičských průkazech a normám o trhu s plynem a elektřinou.

Přečtěte si také:
Trik výrobců potravin - menší balení při zachování původní ceny
Češi kvůli obavám z budoucnosti méně utrácejí
Intel dostal rekordní pokutu
Víc než polovina nebezpečných výrobků na evropském trhu pochází z Číny
Češi vedou pomyslný unijní žebříček stěžovatelů

Milan Kopp, Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme