Podivná zakázka ČD. Hlavní podezřelý? Ředitel Žaluda

Obvinění ze dvou trestných činů hrozí řediteli Českých drah Petru Žaludovi. Protikorupční policie vyšetřuje rozdělení jedné zakázky do tří, aby nemuselo být vypsáno výběrové řízení. Oficiální místa se k věci nechtějí příliš vyjadřovat, ale podle dvou důvěryhodných zdrojů Českého rozhlasu už existuje návrh dokumentu o sdělení obvinění Žaludovi. UVNITŘ ČLÁNKU: AUDIO

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy

České dráhy | Foto: Tomáš Adamec

Protikorupční policie vyšetřuje rozdělení zakázky drah s pražskou poradenskou společností BNV Consulting na tři. Petr Žaluda podle policistů podepsal zakázky, které mají shodné plnění v jeden den. Podle detektivů se ale jedná o jednu zakázku, která byla účelově rozdělena na tři, aby každá z nich nepřekročila zákonem stanovenou částku dva milióny korun, a nemuselo být vypsáno řádné výběrové řízení. Ředitel a šéf představenstva drah Petr Žaluda tak podle policie protiprávně zvýhodnil jednu společnost. České dráhy jsou přitom takzvaným veřejným zadavatelem a všechny zakázky nad dva milióny musí být řádně vysoutěženy.

Policie vede linku vyšetřování tak, že jednání ředitele Žaludy bylo úmyslné, smlouvy podepsal v průběhu jednoho dne, pravděpodobně v průběhu jednoho jednání. Žaluda si měl být podle policie vědom toho, že se jedná o jednu zakázku se shodným plněním. Je tak podezřelý ze dvou trestných činů: porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinností při správě cizího majetku.

Zastupitelství prověřuje způsob zadávání veřejných zakázek

Případ dozoruje žalobkyně pražského městského státního zastupitelství Jaroslava Hroudová. Když se jí Český rozhlas pokusil položit otázky k případu, zareagovala následovně: "Já vám stejně žádné informace podávat nemůžu, máme na to tiskovou mluvčí, takže jestli máte nějaké dotazy, tak se musíte obrátit na ní."

Mluvčí Štěpánka Zenklová, na kterou nás žalobkyně odkázala, se omezila na následující konstatování: "Já mohu pouze potvrdit, že se prověřuje způsob zadávání veřejných zakázek ze strany Českých drah a že toto prověřování není zatím vedeno proti žádné konkrétné osobě. A protože je to teprve v prověřování nebudeme poskytovat žádné bližší informace."

Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek ale e-mailem vzkázal, že nemůže potvrdit, že by se tento útvar chystal obvinit ředitele Českých drah. Pokud by se podle Skřepka policie případně i chystala v jakýchkoliv kauzách někoho obvinit, rozhodně prý není možné tuto informaci sdělovat nebo potvrzovat.

Volejte řediteli

O jaký kontrakt vlastně šlo? O personální, procesní a organizační audit na generálním ředitelství drah. Důvěryhodný zdroj z bezpečnostních kruhů, který si přál s ohledem na citlivost případu zůstat v anonymitě, přitom zmiňuje podezření, že celková cena zakázky byla vyšší než skutečné náklady kontrahované společnosti BNV Consulting. Co na tato zjištění říká Petr Žaluda? Zde je přepis telefonátu:

Dobrý den, u telefonu Hrbáček, Český rozhlas, máte chviličku?
"No, teď úplně, úplně nemám."
Je to jenom drobnost. Já bych se vás chtěl přeptat na nějaké okolnosti ohledně kontraktu se společností BNV Consulting.
"Můžete mi zavolat za chviličku, tak za půl hodinky?"
Dobře, zavolám za půl hodinky, díky.

Také při druhém telefonátu jsme byli požádáni, ať zavoláme později. Petr Žaluda pak už ale svůj mobil nezvedal: "Volaný účastník se nehlásí. Opakujte prosím volání později," ozývalo se v telefonu.

Bývalý předseda dozorčí rady považuje kontrakt za pochybný; BNV Consulting mlčí

Takový proces přitom - tedy nakoupený personální a organizační audit - by měl obvykle provádět sám management. Potvrzuje to nedávno odvolaný šéf dozorčí rady drah Zdeněk Žák:

"Minimálně ze dvou důvodů tento kontrakt považuji za velmi pochybný. Obecně: pokud si na Českých drahách vydržujeme tak nákladný management, který se tváří jako odborníci na danou věc, tak pak bych očekávat tyto služby od managementu. Takže minimálně je považuji z tohoto důvodu za úplně zbytečné. Druhá rovina, ještě smutnější, je potom ta, jestli ta konkrétní zakázka přinesla efekty. A obávám se, že to v tomto případě rozhodně nemůžeme říci."

Český rozhlas se pokoušel oslovit i jednatelku společnosti BNV Consulting Petru Barešovou, jejíž společnost zakázku, rozdělenou na tři bez výběrového řízení, na drahách získala. Svůj mobilní telefon ale nezvedla.

Stát na hospodaření ČD ročně doplácí miliardami korun

České dráhy patří mezi největší státní podniky. Je to bezedná díra a stát na jejich provoz ročně doplácí miliardy korun. Jejich majetek čítá desítky miliard. Už v minulosti se objevily informace o pochybných marketingových zakázkách, jejichž efekt byl nulový nebo přinejmenším sporný.

V případě nasmlouvaných poradenských služeb nejde o závratnou částku. Nicméně kontrakt ilustruje, jak se v Českých drahách hospodaří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podivná zakázka ČD. Hlavní podezřelý? Ředitel Žaluda. Podrobnosti má reportér Českého rozhlasu Jan Hrbáček.

Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme