Nejstarší flétny na světě

26. červen 2009

Hudební tradice u našich předků existovala už v době, kdy poprvé kolonizovali evropský kontinent.

Archeologové z Univerzity v Tübingenu objevili v jeskyních jižního Německa řadu artefaktů, které pocházejí z mladšího paleolitu - tedy období před 45 000 až 20 000 let, ve kterém evropské neandrtálce začali nahrazovat naši předkové. Mezi předměty, které po sobě v jeskyních zanechali, patří kromě figurek a dalších uměleckých děl i několik hudebních nástrojů. Jsou staré nejméně 35 000 let, takže se jedná o vůbec nejstarší nález hudebních nástrojů - ty předchozí, pocházející z Francie a Rakouska, jsou staré "pouhých" 30 000 let. Nové nálezy tak ukazují, že lidé hráli na hudební nástroje už v době, kdy začali kolonizovat Evropu.

Z nástrojů, nalezených v německých jeskyních, se nejlépe zachovala 22 cm dlouhá flétna s pěti otvory, zhotovená z křídelní kosti supa bělohlavého. Podobná, ale menší flétna, která se našla rozlámaná na kusy, byla vyrobená z labutí kosti. Archeologové zhotovili její přesnou dřevěnou kopii a zjistili, že vydává velice podobné zvuky, jako daleko modernější nástroje. Flétny ale pravěcí lidé nevyráběli jen z kostí - v jeskyních se našly také fragmenty nástrojů, které byly vyřezané z mamutích klů.

Objev nástrojů vědci popisují v časopise Nature.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.