Morava se vzpamatovává ze záplav, vyžádaly si 11 obětí

26. červen 2009

Severní a střední Morava se vzpamatovávají z katastrofálních záplav, které si tam vyžádaly 11 obětí. V Novém Jičíně a Bílovci na Novojičínsku zůstává v nemocnicích v péči lékařů 11 lidí, zhruba 350 domácností v oblasti je bez proudu. Na sever Moravy dorazilo prvních 200 vojáků pomoci odstraňovat škody. Uzavřené jsou čtyři železniční tratě. Lidé odstraňují škody, uklízí a s obavami vzhlížejí k obloze. Hrozí totiž další déšť.

Pracovníkům a energetikům se podařilo obnovit dodávku elektřiny do všech oblastí Novojičínska zasažených povodní. Proudu by se mělo dneska dočkat ještě zhruba osmdesát domů, dalších 250 musí projít revizí poškozené elektroinstalace. Dodávky elektřiny byly obnoveny nouzovým způsobem. Energetici odhadují předběžné škody na svých zařízeních na 4 milióny korun.

"Prioritou bylo obnovit dodávku energie zákazníkům, což se již povedlo. Nyní přijde na řadu řada prací, které budou trvat několik dní. Jedná se o to, že naše zařízení bylo na mnoha místech poškozeno, čili jsme dodávku zajistili náhradním způsobem. Nyní nastupuje samotná část oprav na našem zařízení," upřesnila dnes dopoledne mluvčí ČEZu Alice Lutišanová.

Také vodárnám se podařilo úplně obnovit dodávky pitné vody do novojičínských obcí postižených povodní. "Voda teče všude. Podařilo se nám různými náhradními způsoby vodu zajistit. Místně se mohou vyskytnout menší problémy s tlakem, ale voda pro obyvatelstvo je zajištěná a zásobování cisternami bylo odvoláno. Pokud se týká čistíren odpadních vod, situace se postupně normalizuje," upřesňuje mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací Eva Špirochová.

Českým drahám se podařilo obnovit dopravu na strategické trati mezi Hranicemi na Moravě a Suchdolem nad Odrou. Díky tomu opět funguje železniční spojení do Ostravy. Jak upřesnil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla, vlaky zatím jezdí pouze po jedné koleji.

"Ještě tam bude hodně práce, ať už na železničním spodku nebo na umělých stavbách. Bude potřeba zkontrolovat geometrii a tak podobně. Ale důležité je, že už je ta trať kompletně sjízdná, že je spojení s Ostravou. V nejvíce poškozených místech je snížená rychlost na 50 km/h, ale elektricky, takže by mělo docházet jen k minimálnímu zpoždění," doplnil Halla.

Kvůli povodním zůstávají i nadále mimo provoz čtyři regionální tratě, například Frenštát pod Radhoštěm - Veřovice. Opravy tam potrvají zřejmě ještě několik dní.

Na Novojičínsko míří vojáci a dobrovolníci

Nový Jičín žádá o další vojenskou pomoc. Potřebuje ji na likvidaci důsledků povodňové vlny, která nejvíce zasáhla městské části Žilina a Bludovice. Člen krizového štábu a ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra potvrdil, že spolu s ženisty, kteří už ode dneška likvidují škody v povodní nejvíce zasaženém Jeseníku nad Odrou, by mělo na Novojičínsku v příštích dnech pomáhat celkem 500 vojáků.

"V Jeseníku nad Odrou je už 200 příslušníků armády, kteří se zapojili do obnovovacích prací v obci. Zároveň bylo dojednáno, že nasadíme 300 příslušníků armády na žádost starosty do Nového Jičína a bezprostředního okolí," dodal Nytra.

Lidem na Novojičínsku se chystají na pomoc desítky dobrovolníků. Bez nároku na odměnu se zapojí hlavně do odstraňování škod po velké vodě. Do postižených míst pošle své lidi také organizace ADRA. Přibližně stovka pomocníků bude pomáhat o víkendu v části Nového Jičína Žilině a Bludovicích, v obci Kunín a v Jeseníku nad Odrou. Další dobrovolníci se mohou organizaci hlásit.

"Na víkend je těch dobrovolníků přihlášený dostatečný počet, ale kde ty dobrovolníky potřebujeme, je od pondělí do pátku. Když by se objevili noví zájemci, budeme moc rádi," dodává regionální vedoucí Adry Michal Čančík.

Důležité kontakty + jak pomoci

Humanitární organizace ADRA nabírá dobrovolníky na pomoc Moravskoslezskému kraji zasaženému povodní, už zřídila možnost zasílat třicetikorunové dárcovské zprávy z mobilních telefonů. Na číslo 8 7777 je můžete posílat ve tvaru DMS-mezera-ADRA. Také můžete zaslat příspěvek na konto určené obětem živelných katastrof 99619961/0300, variabilní symbol 211.Humanitární organizace Člověk v tísni poskytne postiženým oblastem 500 tisíc korun a 200 zařízení pro vysoušení mokrých zdí. Vyhlásila veřejnou sbírku nazvanou Povodně 2009 a zřídila dárcovské konto s číslem 72 02 72 02/0300. Člověku v tísni můžete poslat peníze zprávou ve formě DMS-mezera-POVODNE09.Hasičský záchranný sbor zřídil pro občany mimořádnou krizovou linku s číslem 950 730 730. Hasiči vypracovali seznamy osob, které evakuovali z obcí na Novojičínsku, a z nemocnic postupně získávají seznamy ošetřovaných lidí.Aktuální stav na železnici lze zjistit na telefonu 840 112 113.

autoři: tif , Ivan Sekanina , š.iva , Michal Schoffer , Petr Havránek
Spustit audio