Záplavy postihly také Jesenicko, vyžádaly si 12. oběť

27. červen 2009

Záplavy, které v minulých dnech postihly střední Moravu a Novojičínsko v Moravskoslezském kraji, se rozšířily také na Jesenicko. Problémy na Jesenicku způsobily večerní bouře a přívalové deště, velká voda zaplavila 17 obcí ležících v nejsevernějším cípu regionu. O život přitom přišel velitel jednotky dobrovolných hasičů.

Hasiči našli v obci Vlčice na Jesenicku svého mrtvého kolegu - 12. oběť záplav. Velitel jednotky dobrovolných hasičů byl pohřešován od noci, kdy se pod ním utrhl břeh rozvodněného potoka. Dnes před polednem záchranáři nalezli tělo a po 14:00 bylo potvrzeno, že mrtvým skutečně je pohřešovaný hasič.

V akci bylo téměř 300 hasičů, kteří přes noc zachránili 64 lidí a 150 jich museli evakuovat. Mezi evakuovanými byl i dětský tábor v České Vsi, odkud hasiči odvezli 45 osob. Olomoucký hejtman vyhlásil na Jesenicku stav nebezpečí. Opatření platí do 30. června.

Včerejší přívalové deště a bouřky na Jesenicku si vyžádaly uzavření některých železničních tratí. "V podvečer jsme museli uzavřít trať Písečná - Mikulovice, zasažena byla také trať Dačice - Slavonice. Asi nejhorší ale je situace v oblasti Javorník ve Slezsku - Lipová lázně. Na této trati nelze zavést ani náhradní autobusovou dopravu, protože jsou tam poškozené i silnice," upřesňuje mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Neprůjezdné jsou pak i silnice v úsecích Tomíkovice - Vidnava, Bernartice - Vlčice a Bernartice - Uhelná, s problémy je průjezdná cesta mezi Skorošicemi a obcí Kobylá nad Vidnavkou.

Pršet má až do úterý
Nad územím Moravy a Slezska se dnes přehnaly další bouřky s lokálními přívalovými dešti. V povodí Odry ale toky výrazněji neovlivnily. Déšť přes území regionu poměrně rychle postupuje. Po poledni výrazněji pršelo i na Jesenicku.

"V té oblasti postižené povodněmi na Jesenicku a Javornicku se odpoledne přehnala další relativně silná přeháňka. Navečer očekáváme další přeháňky, možná i bouřky. Stále trvá nebezpečí těch jevů v bouřkách, a to intenzivních srážek, nárazového větru a krup," upozorňuje Hana Šeděnková z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Meteorologové také varují, že nebezpečí povodní a prudkých bouří bude hrozit až do úterý. Upozornění platí zejména pro Jihočeský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Největší nebezpečí hrozí v oblasti Jeseníků na Bělé a Opavě, na Šumavě a v Novohradských horách zejména na Blanici a Malši.


Jak pomoci povodněmi postiženým obcím

Humanitární organizace ADRA nabírá dobrovolníky na pomoc Moravskoslezskému kraji zasaženému povodní, už zřídila možnost zasílat třicetikorunové dárcovské zprávy z mobilních telefonů. Na číslo 8 7777 je můžete posílat ve tvaru DMS-mezera-ADRA. Také můžete zaslat příspěvek na konto určené obětem živelných katastrof 99619961/0300, variabilní symbol 211.Humanitární organizace Člověk v tísni poskytne postiženým oblastem 500 tisíc korun a 200 zařízení pro vysoušení mokrých zdí. Vyhlásila veřejnou sbírku nazvanou Povodně 2009 a zřídila dárcovské konto s číslem 72 02 72 02/0300. Člověku v tísni můžete poslat peníze zprávou ve formě DMS-mezera-POVODNE09.Hasičský záchranný sbor zřídil pro občany mimořádnou krizovou linku s číslem 950 730 730. Hasiči vypracovali seznamy osob, které evakuovali z obcí na Novojičínsku, a z nemocnic postupně získávají seznamy ošetřovaných lidí.Aktuální stav na železnici lze zjistit na telefonu 840 112 113.

autoři: Artur Kubica , tif
Spustit audio