Před 59 lety popravili komunisté Miladu Horákovou

Před padesáti devíti lety skončil život Milady Horákové, Záviše Kalandry, Oldřicha Pecla a Jana Buchala. Na popraviště je poslal komunistický režim, který v nich viděl nebezpečné odpůrce nové ideologie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milada Horáková

Milada Horáková | Foto: www.totalita.cz

Přestože podobné politické procesy byly v ještě větší míře v Polsku a Maďarsku, s výjimkou Albánie jsme byli jediným státem takzvaného východního bloku, kde se komunisté odvážili popravit ženu. Připomíná to historik Karel Kaplan: "Totiž když popravíte ženu, tak dáváte společnosti na vědomí: nezastavíme se před ničím! Tak, dejte si pozor!

Proti rozsudku smrti nad Miladou Horákovou protestoval celý svět. Telegram prezidentu Gottwaldovi zaslal i nositel Nobelovy ceny - Albert Einstein. Komunistický režim s popravou pospíchal a vykonal ji brzy ráno, 27. června 1950. Horáková byla čtvrtá na řadě poté, co kat připravil o život další tři odsouzené ve stejném procesu: Záviše Kalandru, Oldřicha Pecla a Jana Buchala.

Na vykonstruovaný proces s Miladou Horákovou navázalo dalších 35 politických procesů, ve kterých padlo dalších 10 rozsudků smrti. Dalších 560 lidí dostalo tresty v celkové délce 7.830 let. To je na každého v průměru 14 let.

Marek Janáč, Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme