V části jižních Čech začíná platit stav nebezpečí

28. červen 2009

Na jihu Čech platí třetí stupně povodňové aktivity na Blanici nad i pod Husineckou přehradou, Otavě, Volyňce, Zlatém potoku a Bezdrevském potoku, což je na Strakonicku a Prachaticku. Evakuováno bylo během noci a dopoledne téměř 400 lidí. Stav pohotovosti je i na Vltavě nad Českými Budějovicemi. Hydrometeorologové prodloužili varování před přívalovými dešti až do středy.

"Horní úseky řek už klesají, výrazněji stoupá pouze střední úsek Blanice a stoupat ještě bude i spodní úsek Blanice. Předpokládáme, že posunující se povodňová vlna by měla v odpoledních hodinách dorazit mezi Vodňany a Protivín. Tam by mohl být překročen třetí stupeň povodňové aktivity. Mírně na vzestupu jsou říčka Černá a Malše, stavy se ale udržují pouze na úrovni prvního či druhého stupně povodňové aktivity," popsal situaci na jihočeských řekách hydrolog Tomáš Vlasák.

Od 10 hodin platí v části Jihočeského kraje stav nebezpečí. Trvat bude až do půlnoci 5. července. Vyhlásil ho po jednání krizového štábu a bezpečnostní rady kraje hejtman Jiří Zimola: "Týká se to oblastí Prachaticka, Vodňanska, Strakonicka a Písecka. V těchto obcích platí výjimečný stav, kdy můžeme nařizovat fyzickým osobám i firmám aktivní účast na nejrůznějších pracích. Povoláme i armádu, aby pomohla při řešení situace. Problémem je, že stále prší a předpověď není vůbec jistá. Musíme čekat, co se stane. Až voda opadne, tak mohou začít úklidové práce."

Patnáct lidí evakuovali v Bavorově na Strakonicku z domů, které nejvíce ohrožuje rozvodněná řeka Blanice pod Husineckou přehradou. Provizorní přístřeší našli v budově školy. Další obyvatelé Bavorova v lokalitě zvané Dráhy čekají, co s nimi bude dál. Jedním z nich je František Předota. "Elektřina od rána nejde, všechno je špatně. Dole vymysleli takovou hloupost, že transformátor umístili hrozně nízko a jak je více vody, tak je konec. Jsme úplně odříznutí od světa. Jsme v napětí, zda také budeme evakuovat."

K nejvíce ohroženým budovám ve Strunkovicích nad Blanicí patří Pártlův mlýn. Situaci tady kromě valící se vody komplikují klády, které se uvolnily ze sousedního pozemku, popsal Theodor Pártl: "Zatím toho není moc vidět, uvidíme, až voda klesne. Problémy nám způsobuje materiál, který byl kolem řeky. Klády se zaklínily a odklonily vodu od stráně na obytnou budovu. Teď se tam nikdo nedostane, nedá se nic dělat. Uvidíme, až voda opadne."

Zvedají se i hladiny rybníků. Situaci Českému rozhlasu popsal předseda představenstva společnosti Rybářství Třeboň Josef Malecha: "Největší problémy jsou na povodí Spolkého rybníku, kde se v odpoledních hodinách dá očekávat zvyšování hladiny. Podobná situace je také v povodí rybníku Dvořiště. O těchto dvou rybníků je výrazná zástavba chat, takže majitele upozorňujeme, aby si svůj majetek zabezpečili. Nedokážeme předpovídat vývoj další situace."

Rybník Rožmberk má dostatečnou retenci, ale vodohospodáři ho upouští, čímž se zvedá hladina řeky Lužnice.

Jihočeský kraj je podle hejtmana Jiřího Zimoly připraven poskytnout obcím i finanční pomoc: "Velení ve vztahu ke stavu nebezpečí jsme převzali proto, abychom mohli zaplatit firmám jakékoliv nyní objednané práce. To jsou záležitosti, na které peníze být musí. Budeme muset najít úspory v rozpočtu. Před živelnými pohromami musí jít stranou cokoli."

autoři: Pavlína Fendeková , Václav Malina
Spustit audio