6. únor: moudrý klaun a nejslavnější Vinnetou

6. únor 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 6. února. V noci nám docela přituhlo, řekl bych, že možná nejvíc v letošním roce. Dnešnímu počasí taky odpovídá pranostika. „Když na Dorotu svítí slunce, ponesou hodně slepice“. Můžeme se tedy těšit na vajíčka.

6. únor je den, kdy bych vám chtěl připomenout Jana Wericha. Tenhle moudrý klaun se narodil v roce 1905 a už za první republiky založil takovou českou tradici komediálních dvojic. Kdo by neznal Osvobozené divadlo, že? Po válce už mu doma zas tolik přáno nebylo a tvořit mohl jen občas, když se to zrovna režimu hodilo.

Když se řekne Vinnetou, jakou si představíte tvář? Vsadil bych se, že většina si vybaví francouzského herce Pierra Brice. Celoživotní roli dostal prý jen náhodou a dokonce do té doby o májovkách a Vinnetouovi ani nikdy neslyšel, ale marná sláva – náčelníka Apačů už mu nikdo celý život neodpáral. Dokonce se stavil i v Čechách na festivalu v Trutnově, kde byl vyhlášen jediným Apačem v Čechách. Dobrý poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.