Kde vzala piraňa zuby

29. červen 2009

Staronová fosilie obrovské pirani je zřejmě chybějícím článkem mezi býložravými druhy a jejich dravými příbuznými.

Současné dravé pirani, které žijí ve vodách Jižní Ameriky, nesou ve svých čelistech jedinou řadu velmi ostrých zubů trojúhelníkovitého tvaru. Jejich býložravé příbuzné, kterým se v portugalštině souhrnně říká pacu, mají naproti tomu dvě řady čtvercových zubů, kterými drtí plody a semena. Přechodné stadium mezi těmito dvěma extrémy představuje pravěká piraňa Megapiranha paranensis, která žila před 8 až 10 miliony let v povodí řeky Paraná. Dosahovala délky 1 metru, což znamená, že byla čtyřikrát větší než současné dravé pirani.

Obrovská piraňa byla objevena už na počátku 20. století, ale teprve nyní věnovali jejím pozůstatkům, uchovávaným v jednom brazilském muzeu, pozornost odborníci. Zjistili, že chrup pirani byl uspořádán cik-cak způsobem, takže to vypadalo, jako by zuby ze zadní řady migrovaly do přední. Vědci se proto domnívají, že předkové dravých piraň měli zuby uspořádané podobně jako býložravé druhy. V průběhu evoluce se pak dvě řady jejich zubů zkomprimovaly v řadu jedinou. Tuto teorii podpořil i fylogenetický strom, ve kterém Megapiranha paranensis přesně "zapadá" mezi býložravé ryby pacu a dravé pirani.

Megapiranha paranensis -  fosílie zubů a horní čelisti

Výsledky studie publikuje časopis Journal of Vertebrate Paleontology.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.