Proč se dobří holubi vracejí

30. červen 2009

Miniaturní elektroencefalogram posunul vědce zase o něco blíže k vyřešení záhady holubích návratů.

Otázka, jak holubi i ze vzdálených končin bezpečně najdou cestu domů do holubníku, stále není uspokojivě vyřešena. Podle některých studií se holubi orientují podle pachu, jiné uvádějí spíš magnetické pole země nebo pozici slunce. Současně ale holubi rozpoznávají orientační body krajiny, kterou mají pod sebou. Švýcarští vědci se rozhodli zjistit, jak ptáci tyto vizuální vjemy zpracovávají za letu a vytvořili zařízení s názvem Neurologger 2. Je to maličký elektroencefalogram, který váží pouhé 2 gramy, takže může aktivitu holubího mozku monitorovat i během letu.

Vědci připevnili Neurologger 2 k lebkám 26 holubů. Současně je vybavili miniaturním zařízením GPS, které zaznamenávalo jejich polohu. Holuby pak vypustili na místech, která byla od jejich holubníku vzdálená 10 až 30 km. Po jejich návratu domů vědci porovnali data z elektroencefalogramu s údaji z GPS. Zjistili, že v okamžicích, kdy holubi přelétávali význačné orientační body - kupříkladu velké dálnice - stoupla v jejich mozku intenzita vysokofrekvenčních vln.

Vědci předpokládají, že právě vysokofrekvenční vlny jsou spojené se zpracováním známých zrakových vjemů, podle kterých se ptáci orientují. V další studii chtějí zjistit, jestli jejich zvýšená aktivita skutečně souvisí s navigací, nebo jde o širší jev spojený s rozpoznáváním různých objektů.

Výsledky studie zveřejnila online verze časopisu Current Biology.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.