Nerosteš? Tak se nadechni!

30. červen 2009

Děti s hormonálními poruchami růstu se možná zanedlouho zbaví denních injekcí. Dávky růstového hormonu by totiž mohly dostávat i prostřednictvím inhalátoru.

Růstový hormon je peptid, který by žaludeční kyseliny okamžitě rozložily. To je důvod, proč děti, které trpí nedostatkem růstového hormonu, musí po dobu několika let denně dostávat injekce uměle vyrobeného hormonu. Dřívější studie ukázaly, že děti se nepříjemným injekcím často dokážou vyhnout - víc než čtvrtina dětí každý měsíc vynechá nejméně tři injekce a celých 13 % dětí během měsíce nedostane celou polovinu předepsaných dávek.

Američtí endokrinologové ale zjistili, že injekce přece jen nejsou nutné. Jejich výzkum dětí ve věku mezi 6 a 16 lety ukázala, že růstový hormon je účinný i v případě, kdy se do těla dostává inhalační cestou. Aerosol růstového hormonu děti vdechovaly do plic, odkud se vstřebával do krevního oběhu. Podle článku, který vyjde v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, neměly s používáním inhalátoru žádné problémy a rozhodně mu dávaly přednost před injekcemi.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.